17 Φεβρουάριος 2019, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2019, 00:06

Η άγρια ζωή αναπτύσσεται στην περιοχή του Τσέρνομπιλ (βίντεο)

  • Η άγρια ζωή αναπτύσσεται στην περιοχή του Τσέρνομπιλ (βίντεο)
    Μια σπάνια αλεπού κάνει βόλτα στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ (φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Μπορεί να υπάρξει ζωή σε μια κατεστραμμένη περιοχή; «Η γη ανθίζει εκεί που θέλει» λέει ένα γνωστό τραγούδι και φαίνεται ότι έτσι είναι, γεγονός που αποδεικνύεται ακόμη και στην εγκαταλελειμμένη περιοχή του Τσέρνομπιλ, που καταστράφηκε το 1986, στο μεγαλύτερο ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει συμβεί στην ιστορία του ανθρώπου.

Ελάφια, γαζέλες, αγριογούρουνα, καφέ αρκούδες, αλλά και ο σπάνιος λύγκας είναι μερικά από τα ζώα που έχουν απαθανατιστεί από κάμερες που έκρυψαν ερευνητές και φυσιοδίφες στο δάσος γύρω από την περιοχή.

Λύκοι που ζουν στο δάσος, άγρια άλογα, σκύλοι και ρακούν που βγαίνουν τη νύχτα για κυνήγι, θαλάσσιοι αετοί και μαύροι πελαργοί στους βάλτους, ακόμη και σπάνιες ευρασιατικές βίδρες είναι μερικά από τα είδη ζώων που έχουν βρει καταφύγιο στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γνωρίζει ξανά τη ζωή.

Οι επιστήμονες που μελετούν εδώ και αρκετά χρόνια την περιοχή, έχουν παρατηρήσει ότι τα ζώα χρησιμοποιούν ενεργά τις υποδομές που είχαν φτιάξει οι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, έρευνα στην περιοχή των 4.200τ.μ. που καταστράφηκε και εκκενώθηκε από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό, δείχνει ότι ο αριθμός των ζώων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην περιοχή του Τσέρνομπιλ υπάρχουν 400 είδη σπονδυλωτών και 4.000 είδη φυτών, ενώ σε πρόσφατη μελέτη με κάμερες που διαθέτουν αισθητήρες κίνησης και είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή, οι ερευνητές εντόπισαν τουλάχιστον δέκα είδη θηλαστικών και πέντε είδη πουλιών.

«Τα ζώα αυτά καταγράφηκαν στις ακτές ποταμιών και καναλιών στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ, όπου είχαμε βάλει νεκρά ψάρια», ανέφερε στη σχετική μελέτη ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Τζέιμς Μπίσλι.

«Έχουμε δει στοιχεία για την ύπαρξη διαφόρων ειδών άγριας ζωής στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ, όμως είναι η πρώτη φορά που εντοπίσαμε θαλασσαετούς, αμερικανικά βιζόν και βίδρες», συμπλήρωσε. Η μελέτη έδειξε ότι το 98% των νεκρών ψαριών καταναλώθηκαν από διάφορα είδη ζώων σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τροφικές πηγές που υπάρχουν σε χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα συναντώνται πιο συχνά από ό,τι πιστεύαμε».

Η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού από γκρίζους λύκους, αλλά και στοιχείων που δείχνουν ότι οι υδάτινοι πόροι που υπάρχουν στην περιοχή ευνοούν την ανάπτυξη ειδών άγριας και ημιάγριας πανίδας.

«Πολλές πρώην αγροτικές περιοχές της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ αρδεύονται από τα μικρά κανάλια που υπάρχουν εκεί», εξηγεί ο καθηγητής Μπίσλι. «Τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να συγκρατούν νερό και είναι γεμάτα με βλάστηση, η οποία ενισχύει την άγρια ζωή και χρησιμοποιείται από πολλά είδη ζώων».

  • Με στοιχεία από Science Daily, news.uga.edu.
Gallery