17 Φεβρουάριος 2019, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2019, 15:10

Ζάεφ: Είμαι «Μακεδόνας» από τη Βόρεια Μακεδονία

  • Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζάεφ
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Seeger)

Συνέντευξη στην DW παραχώρησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «είναι Μακεδόνας» και υπογραμμίζει ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει «ως το τέλος της ζωής του». Στη συνέντευξη, που δόθηκε στον δημοσιογράφο Μπάχρι Κάνι για το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζάεφ εστιάζει στο νέο όνομα της χώρας του.

«Πρώτον, παραμένω "Μακεδόνας". Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας "Μακεδόνας" και είμαι ένας "Μακεδόνας" από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω "μακεδονικά", είμαι "Μακεδόνας"», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός. «Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς», είπε. «Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων», πρόσθεσε.

Η φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα
Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επέκρινε για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών –προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».