17 Φεβρουάριος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2019, 08:14

Βεβηλώθηκε ξανά ο τάφος του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο

  • Βεβηλώθηκε ξανά ο τάφος του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο
    Εικόνα από την βεβήλωση του τάφου του Καρλ Μαρξ (φωτ.: Twitter / Highgate Cemetery)

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων ο τάφος του Γερμανού φιλοσόφου Καρλ Μαρξ (1818-1883), που βρίσκεται σε ένα κοιμητήριο στο Λονδίνο, βεβηλώθηκε. Αυτήν τη φορά πασαλείφτηκε με μπογιά και συνθήματα, ανέφεραν το Σάββατο τα στελέχη της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του κοιμητηρίου.

Το πιο παλιό και το πιο εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί, είχε δεχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο.

Οι δράστες της χθεσινής επίθεσης έγραψαν με κόκκινη μπογιά πάνω στην επιτύμβια στήλη πολιτικά συνθήματα. «Μνημείο του μπολσεβίκικου ολοκαυτώματος» με «66.000.000 νεκρούς από το 1917 έως το 1953», ανέφερε το ένα σύνθημα, καθώς και «Αρχιτέκτονας γενοκτονίας, τρομοκρατίας, καταπίεσης και μαζικών δολοφονιών». Η ημερομηνία 1917 αναφέρεται στη ρωσική επανάσταση, ενώ εκείνη του 1953 στο θάνατο του Στάλιν.

«Οι βάνδαλοι επέστρεψαν στο μνημείο του Μαρξ, στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ», ανέφερε η διοίκηση του κοιμητηρίου. «Παράλογοι, ηλίθιοι και αδαείς». «Ό,τι και αν πιστεύει κανείς για την κληρονομιά του Καρλ Μαρξ, αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να το δείξεις», πρόσθεσε.

Το περιστατικό ήταν το τελευταίο παρόμοιο επιθέσεων σε μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στο Λονδίνο. Άγνωστοι πέταξαν μπογιά σε ένα άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ τον περασμένο μήνα, και σε ένα γλυπτό προς τιμή της διοίκησης βομβαρδιστικών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Γκριν Παρκ του Λονδίνου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.