16 Φεβρουάριος 2019, 23:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 23:37

Τσίπρας και Ζάεφ βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην ειρήνη

  • Τσίπρας και Ζάεφ βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην ειρήνη
    Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου Ewald von Kleist στο Μόναχο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Andrea Bonetti)

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έλαβαν το βραβείο Ewald von Kleist (ιδρυτή της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου) για την προσφορά τους στη διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε ειδική τελετή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου (16/2) στο κυβερνητική κτήριο του Μονάχου, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Συγχαρητήρια στους δύο ηγέτες έδωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή απονομής του βραβείου Ewald von Kleist στους ομολόγους του των δύο χωρών. «Επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα και σας συγχαίρω γι αυτή την επιτυχία», είπε ο Μ. Σέντερ. Παράλληλα παρατήρησε πως «υπάρχουν νέες καταστάσεις και νέες ιδέες, είναι η εποχή της συνεργασίας, να ακούει κανείς και όχι να έχει δίκιο, να ακούμε περισσότερο, αντί να λέμε στον άλλον τι να κάνει».

«Το πιο σημαντικό βραβείο για εμάς είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για την πραγματική φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Και πιστεύω ότι και οι δυο το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα. Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μας αλλά ανήκει στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ζάεφ. «Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ποτέ μην λες ποτέ», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος» είπε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ και επικέντρωσε την ομιλία του σε τρεις λέξεις κλειδιά: Ελπίδα, διάλογος και συνεργασία. «Είναι καιρός επιλογής: μπροστά ή πίσω» συμπλήρωσε.