16 Φεβρουάριος 2019, 21:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 21:39

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τσίπρα να ανοίξει το τζαμί Φετιχιέ στην Αθήνα

  • Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τσίπρα να ανοίξει το τζαμί Φετιχιέ στην Αθήνα
    (Φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε σήμερα (16/2) ότι πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, να ανοίξει το τζαμί Φετιχιέ στην Αθήνα, εφόσον η Ελλάδα επιθυμεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αδριανούπολη, είπε πως έκανε παράπονα στον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί το τζαμί στην Αθήνα δεν έχει μιναρέδες, παρά την «επιμονή» της Ελλάδας να ανοίξει. «Κοίτα, αν θέλεις κάτι από εμάς, θέλεις την Θεολογική Σχολή Χάλκης. Και σας λέω (Ελλάδα), ελάτε, ας ανοίξουμε το τζαμί Φετιχιέ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη βορειοδυτική επαρχία της Αδριανούπολης, ενόψει των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα στις 31 Μαρτίου.

«Είπαν "ανοίγουμε το τζαμί" αλλά εγώ είπα γιατί δεν υπάρχουν μιναρέδες; Μπορεί μια εκκλησία να είναι εκκλησία χωρίς καμπαναριό;», ανέφερε ο Ερντογάν, περιγράφοντας τις συνομιλίες του με τον Αλ. Τσίπρα. «Λέμε, θέλεις να χτίσεις ένα καμπαναριό; Έλα να το κάνεις... Αλλά τι είναι ουσιώδες μέρος των τζαμιών μας; Οι μιναρέδες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι γι' αυτό το ζήτημα δέχεται μεγάλη πίεση και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο ηγέτης της Τουρκίας έχει πει προηγουμένως στην ομιλία του ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξαρτάται από «τα αμοιβαία βήματα από την Ελλάδα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της "τουρκικής" μειονότητας».

  • Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.