16 Φεβρουάριος 2019, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 19:52

Τσίπρας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Εγώ και ο Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας (βίντεο)

  • Ζάεφ: Τεράστια οικονομικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών
    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην 55η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο και ο Ζόραν Ζάεφ παρακολουθεί στην πρώτη σειρά καθισμάτων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Andrea Bonetti)

Τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού που ενισχύονται ως απάντηση στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Κατακλείδα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού: «Η ιστορία δεν είναι γραμμένη από εκείνους που διστάζουν, εκείνους που φοβούνται και μπλοκάρουν μπροστά στις προκλήσεις», αλλά ότι «η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν να φέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της ιστορίας». «Είμαι πολύ περήφανος και πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, παρόντος του Ζόραν Ζάεφ.

Με σημείο αναφοράς τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία έληξε μια διαμάχη τριών δεκαετιών με «αμοιβαία επωφελή τρόπο» για τις δύο χώρες, χωρίς κανείς να τα κερδίζει όλα και χωρίς όμως κανείς να ηττάται, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την οπτική ότι η επίλυση διαφορών και συγκρούσεων προς όφελος δύο λαών και ενός μέλλοντος ευημερίας τους, συνιστά επαναδιεκδίκηση του πατριωτισμού. «Αυτή η συμφωνία ήταν ένα πατριωτικό καθήκον και είναι πιο πατριωτικό να πιστεύεις ότι οι επόμενες γενιές πρέπει να δουλέψουν και να ζήσουν σε ένα ευημερεύον μέλλον, από το να πιστεύεις ότι πρέπει να ζούμε σε σύγκρουση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το όραμα μου είναι κρυστάλλινο: Πιστεύω βαθύτατα ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στον φόβο και τις διαιρέσεις, αλλά από εκείνους που έχουν το θάρρος και το στρατηγικό όραμα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Αλ. Τσίπρας για να τονίσει ότι «η ηγεσία δεν είναι θέμα κοντόφθαλμων πολιτικών μηχανισμών ή βραχυπρόθεσμων πολιτικών κερδών, αλλά το να δημιουργείς ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές, προς ένα ευημερούμενο μέλλον». Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε και στην οικονομία και την έξοδο από την κρίση, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Δείτε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού:

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας είχε μακρά συζήτηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση σε Τουρκία και ενεργειακά, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε ευρεία σύμπτωση απόψεων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την συμπρόεδρο των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, καθώς και ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Γεωργιανό ομόλογό του Mamuka Bakhtadze.