16 Φεβρουάριος 2019, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 17:51

Βικτώρια: Εκδήλωση μνήμης για τους Ελληνοαυστραλούς αιχμαλώτους πολέμου

  • Βικτώρια: Εκδήλωση μνήμης για τους Ελληνοαυστραλούς αιχμαλώτους πολέμου
    Το Μνημείο Αιχμαλώτων Πολέμου στην επαρχιακή πόλη Μπάλαρατ (φωτ. αρχείου: ballarat.vic.gov.au / Tony Evans Photography)

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπάλαρατ της Βικτώριας, στο Μνημείο των πρώην Αιχμαλώτων Πολέμου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Παραρτήματος RSL της Βικτώριας και του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης τίμησαν τη μνήμη των 36,000 Αυστραλών αιχμαλώτων πολέμου. Στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια των πολέμων, υπήρξαν και 27 άνδρες ελληνικής καταγωγής, εννέα από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Παραρτήματος RSL της Βικτώριας Στιβ Κυρίτσης μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα SBS με αφορμή την ειδική τελετή που έγινε στο μνημείο, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από 15 χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τρεις αεροπόροι ελληνικής καταγωγής και δύο που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό έχασαν τη ζωή τους όταν τα πολεμικά σκάφη στα οποία επέβαιναν είτε καταρρίφθηκαν είτε τορπιλίστηκαν. «Και υπάρχουν και άλλοι 22 που βρεθήκαν σε διαφορες φυλακές των Ιαπώνων, στη Σιγκαπούρη, στην Ταϋλάνδη, στο Βιετνάμ, στο Βόρνεο, στην Βιρμανία και αλλού. Εννέα απ' αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στις φυλακές ως αιχμάλωτοι πολέμου», συμπληρώνει.  

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης Αντώνης Τσουρδαλάκης και η εκπαιδευτικός Νατάσα Σπανού βρέθηκαν στο Μπάλαρατ, όπου πέρυσι φυτεύτηκε μια συμβολική ελιά στους χώρους του Μνημείου για τους αιχμαλώτους πολέμου, με την παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρη Μιχαλόπουλου. «Σε ετήσια βάση, η Επιτροπή παίρνει μέρος στην τελετή και τιμά τους αιχμαλώτους πολέμου της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα», επισημαίνει ο Αν. Τσουρδαλάκης και προσθέτει ότι εργάζεται με στόχο τη διοργάνωση ειδικής τελετής το 2020, προκειμένου να τιμηθούν οι αιχμάλωτοι πολέμου, Ελλαδίτες και Ελληνοαυστραλοί. «Στην εκδήλωση θα θέλαμε να αναγνωστούν όλα τα ονόματα εκείνων που αιχμαλωτίστηκαν στον Β΄ ΠΠ, ως μια πράξη αναγνώρισης από την νεότερη γενιά του αγώνα εκείνων που είτε "έπεσαν" είτε αιχμαλωτίστηκαν στο όνομα της ελευθερίας», δήλωσε στο Ελληνικό Πρόγραμμα.


Ο Bill Rudd και δίπλα του (όρθιος) ο Στιβ Κυρίτσης (φωτ.: sbs.com.au)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Bill Rudd, 102 ετών, ο οποίος είναι βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αιχμαλωτίστηκε στη Μέση Ανατολή και μεταφέρθηκε στην πόλη Βερτσέλι της βόρειας Ιταλίας. Όταν η Ιταλία έπαψε να είναι σύμμαχος της Γερμανίας, ο Rudd αποφάσισε να μεταβεί στην Ελβετία, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.

  • Πηγή: sbs.com.au.