16 Φεβρουάριος 2019, 16:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 17:03

Γερμανία: Συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ από την Άνγκελα Μέρκελ

  • Γερμανία: Συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ από την Άνγκελα Μέρκελ
    Ο Αλ. Τσίπρας στη Διάσκεψη του Μονάχου, συνοδευόμενος από τον Ευ. Αποστολάκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

«Όταν υπάρχει το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις και λύσεις», τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, συγχαίροντας θερμά τους δύο πρωταγωνιστές όπως είπε, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές, τον πρωθυπουργό Ζάεφ από τη Βόρεια Μακεδονία και τον πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα, για το θάρρος που επέδειξαν», είπε η Καγκελάριος.

«Απόψε θα τιμηθούν με το βραβείο Κλάιστ και πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες εκείνες τις διαμάχες, στις οποίες δεν έχουμε ακόμη βρει λύση. Αν επιδείξεις το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις. Είχα στο μεταξύ παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρω διαφορετικούς συνδυασμούς για το όνομα, διότι νόμιζα ότι δεν είχε νόημα και τώρα τελικά βρέθηκε λύση, γι’ αυτό δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομο τετ α τετ με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της ετήσιας διοργάνωσης.


Η Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Εξερχόμενος του ξενοδοχείου, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Ζόραν Ζάεφ στην είσοδο και αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό. Ο Ζόραν Ζάεφ του σύστησε την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε εκείνη την ώρα, τον σύμβουλο Ασφαλείας και τον εκπρόσωπο του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ενώ παρών ήταν και ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Συνάντηση Τσίπρα με Αμερικανούς Γερουσιαστές
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών για τις προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, σε συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τέθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.

Από την πλευρά τους, οι Γερουσιαστές τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τόσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όσο και ως προς την επίλυση του «Σκοπιανού».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης τα εξής ζητήματα, όπου η περαιτέρω δραστηριοποίηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη: Η δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, η πίεση στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η στήριξη για τον αγωγό Eastmed, η προσέλκυση και αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας. Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα για τη Βενεζουέλα στηρίζει την ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία, η κατάληξη της οποίας θα κρίνει τη στάση της χώρας μας για το θέμα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.