16 Φεβρουάριος 2019, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 16:18

Γρίπη: 24.000 εμβόλια θα υπάρχουν την ερχόμενη εβδομάδα στα φαρμακεία

  • Εποχική γρίπη: Οκτώ νεκροί φέτος στην Ελλάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα 24.000 αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία έφτασαν στη χώρα μας χθες. Όπως είπε από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος μίλησε στην πρώτη περιφερειακή εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των ΤΟΜΥ, αναμένονται άλλα 26.000 εμβόλια, προκειμένου να υπάρχει επιπλέον απόθεμα ασφαλείας.

«Είμαστε σε μία φάση επιδημικής έξαρσης, που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που νοσούν», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Αρκετοί από αυτούς νοσούν αρκετά σοβαρά και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν σύνοδα νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταλήγουν δυστυχώς παρά την υποστήριξη που δέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός. Η επιστημονική κοινότητα οι επιδημιολόγοι, οι λοιμοξιολόγοι έχουν δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και είναι στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν και τώρα να κάνουν το εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις  ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το σύστημα αναπτύσσεται σταδιακά -προφανώς με ελλείψεις και προβλήματα- ωστόσο υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες, που αναγνωρίζουν ότι εδραιώνεται μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις κοινωνίες σε όλη τη χώρα για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, πώς λειτουργούν οι μονάδες αυτές, ποιες υπηρεσίες παρέχουν πώς μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και ποιοτική φροντίδα», είπε μεταξύ άλλων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.