16 Φεβρουάριος 2019, 14:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2019, 14:36

Αλβανία: Επεισόδια στα Τίρανα με χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Ράμα (βίντεο)

  • Αλβανία: Επεισόδια στα Τίρανα με χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Ράμα (βίντεο)
    (Φωτ.: faxweb.al)

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι στο κέντρο των Τιράνων απαντώντας σε έκκληση της αντιπολίτευσης, που ζητεί την αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για διαφθορά.

Μια ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών φωνάζοντας «Ράμα, φύγε!» έριξε καπνογόνα και πέτρες προς το κτίριο της κυβέρνησης, το οποίο φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, αφού εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, προσπαθώντας να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια, παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο του κτιρίου. Δακρυγόνα ρίχθηκαν από ψηλά στους διαδηλωτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σιδερένιες ράβδους για να σπάσουν τις πόρτες. Περίπου δέκα άτομα εισήλθαν στο κτίριο και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, ενώ αξιωματικός της ασφάλειας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης, καθώς επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την περιφέρειά του, για διάλογο με τους κατοίκους του για την «ανάπτυξη της πόλης». Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις, χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.