15 Φεβρουάριος 2019, 23:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2019, 23:11

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε και στη Μολδαβία

  • Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε και στη Μολδαβία
    Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Facebook / Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region)

Επίσημη εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε η Κοινότητα Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία» (Ελληνική Διασπορά) στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, στις 9 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα συνεδρίων του Οίκου των Εθνοτήτων στο Κισινάου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων μέλη και φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας στη Μολδαβία, μαθητές και μαθήτριες ελληνικής γλώσσας στην Κοινότητα, Έλληνες φοιτητές και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μολδαβία.

Επίτιμοι καλεσμένοι της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και πρώην Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα Πέτερ Μιχάλκο με τη σύζυγό του Μιροσλάβα, καθώς και ο ενοριακός ιερέας της Ελληνικής Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος πατήρ Βαλέριος, καλός φίλος των Ελλήνων της Μολδαβίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκαν επίκαιρες ομιλίες από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Γιανίεβ, από την εκπαιδευτικό που διδάσκει Νέα Ελληνικά και Ελληνικό Πολιτισμό Κωνσταντίνα Καστάνη, από μέλη και φίλους της Ελληνικής Διασποράς στη Μολδαβία, καθώς και από τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Μολδαβία, Πέτερ Μιχάλκο.

Σύντομα μηνύματα στα ελληνικά διάβασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρακολουθούν τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, παρουσιάζοντας στο κοινό τους λόγους για τους οποίους μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ενώ στη συνέχεια τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης υπήρχε και ένα μικρό κουίζ για τη γνώση των ελληνικών λέξεων που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες, καθώς και για την παγκόσμια πρακτική της χρήσης ελληνικών όρων σε διάφορους κλάδους της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης υπήρχε ποίηση και ελληνική μουσική με μπουζούκι και ελληνικό τραγούδι από τους Boris Kolesov, Ruxanda Litskay και Michael Potoroake αντίστοιχα, ενώ ο Βλαντιμίρ Γιανίεβ χάρισε στους πιο διακεκριμένους συμμετέχοντες και φιλοξενούμενους της γιορτής αναμνηστικά από την Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους ήχους της ελληνικής μουσικής και με μια άτυπη, θερμή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων με τσάι και καφέ που προσέφερε ευγενικά η ελληνική ταβέρνα «Καλαμάκι», που βρίσκεται στο Κισινάου.

  • Με πληροφορίες από Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region.