15 Φεβρουάριος 2019, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2019, 18:23

Στη δημοσιότητα επιστολές της Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

  • Στη δημοσιότητα επιστολές της Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή
    (Εικ.: pontos-news.gr)

Οι επιστολές που εστάλησαν από τη σουλτάνα Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή κατά το διάστημα που εκείνος έλειπε στον πόλεμο, και οι οποίες περιλαμβάνονται στα προεδρικά αρχεία της Τουρκίας, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το Anadolu, πρόκειται για μερικά από τα καλύτερα δείγματα τουρκικής ποίησης της συγκεκριμένης εποχής.

«Είμαι χαμένη στο σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον Κύριό μου. Έζησα τα καλύτερα χρόνια υπό την προστασία σας, σαν ένα μαργαριτάρι στο κουτί. Βρίσκω τη γαλήνη μόνο δίπλα σας. Τα λόγια και το μελάνι δεν αρκούν για να σας περιγράψω την ευτυχία και τη χαρά μου όταν είμαι δίπλα σας», έγραφε η Χιουρέμ.

Μαζί με ένα από τα γράμματα η σουλτάνα έστειλε και ένα ρούχο που το είχε μουσκέψει με τα δάκρυά της. Απευθυνόμενη στον Σουλεϊμάν έλεγε: «Ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπημένε μου Σουλτάνε, η μόνη προσευχή μου στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σας. Σας στέλνω ένα από τα ρούχα μου που μουσκεύτηκε με τα δάκρυα μου. Φορέστε το, για μένα. Δεν επιθυμώ παρά την ευτυχία σας, και στους δύο κόσμους. Η φτωχή σας σκλάβα, Χιουρέμ».