15 Φεβρουάριος 2019, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2019, 15:10

Αμερικανός στρατηγός στη Γερουσία: Λάθος ο όρος «νίκη» κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

  • Αμερικανός στρατηγός στη Γερουσία: Λάθος ο όρος «νίκη» κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
    Ο στρατηγός του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ Ρέιμοντ Α. Τόμας Γ’, διοικητής των αμερικανικών ειδικών επιχειρήσεων καταθέτει σε επιτροπή της Γερουσίας (φωτ.: EPA/ Erik S. Lesser)

Μια άλλη διάσταση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία έδωσε ο επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στρατηγός Ρέιμοντ Α. Τόμας Γ’, μιλώντας ενώπιον της ειδικής Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματικός προειδοποίησε ότι η χρήση του όρου «νίκη» επί του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είναι λάθος μια και οι τζιχαντιστές υπερασπίζονται ακόμα το θύλακα που κατέχουν στα ανατολικά της χώρας.

Η δήλωση του στρατηγού Τόμας έρχεται σε αντίθεση με τα περί «νίκης» που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με την απόφαση για αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή και διατυπώθηκε όταν γερουσιαστής τον ρώτησε με τι μοιάζει μια νίκη στη Συρία. «Θα δίσταζα να χρησιμοποιήσω τη λέξη “νίκη” αντί της λέξης “σκοπός”», αντέτεινε ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πώς θα διαμορφωθεί τελικά η κατάσταση στη Συρία. «Αυτή είναι μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις μας εδώ και αρκετό καιρό», σημείωσε.

«Σκοπός είναι να μειωθεί η απειλή σε αυτή την περιοχή», εξήγησε. «Είμαστε κοντά στο να περιορίσουμε την απειλή και (...) να διαπιστώσουμε ποιες δυνατότητες πρέπει να διατηρήσουμε στην περιοχή ώστε διασφαλίσουμε την επίτευξη του σκοπού», πρόσθεσε ο στρατηγός, αναφερόμενος στην αποτροπή της ανασύνταξης του Ισλαμικού Κράτους.

Για τους κούρδους μαχητές που υποστηρίχθηκαν από την Ουάσινγκτον και η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ τους φέρνει σε ευάλωτη θέση έναντι της Τουρκίας, «εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις ώστε να διατηρήσουμε επαφή (μαζί τους) και ένα ορισμένο επίπεδο υποστήριξης», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.