15 Φεβρουάριος 2019, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2019, 11:36

Το RescEU είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στις φωτιές και τις άλλες φυσικές καταστροφές

  • Φωτιές στην Κερατέα Αττικής και το Γραμματικό Ηλείας 5
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018 στην Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι η αφορμή προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβαθμίσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων. «Δεν μπορεί πάντα να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο», τόνισε από τη μεριά της η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περιλαμβάνει τον νέο σχεδιασμό με την ονομασία RescEU.

Το σχέδιο RescEU προβλέπει σωστικά μέσα (πυροσβεστικά αεροσκάφη, ασθενοφόρα, ιατρικές ομάδες) με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που θα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα στα κράτη-μέλη, αλλά θα υπάγονται στην άμεση διοίκηση της Κομισιόν. Μέχρι να οριστικοποιηθεί η αγορά νέων αεροσκαφών η Επιτροπή θα νοικιάσει σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε αιτήματα βοήθειας. Επιπλέον θα υπάρχει επέμβαση και σε άλλες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, ατυχήματα από τη χρήση χημικών ουσιών ή ακόμη και πυρηνικά ατυχήματα.

Στην ανταπόκριση της Deutsche Welle από το Στρασβούργο επισημαίνεται ότι η Κομισιόν θα επιδιώξει να έχει πρόσβαση στα επιχειρησιακά σχέδια των κυβερνήσεων, και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση και σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη των φυσικών καταστροφών. Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος τονίζει ότι η λογική είναι παρόμοια με αυτή της Frontex, για την οποία πολλοί φοβήθηκαν ότι θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία, αλλά πλέον απαιτούν τη δυναμική παρέμβασή της.

«Είναι το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας που υπήρξε ποτέ», υποστήριξε ο Χρήστος Στυλιανίδης, αν και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να πειστούν τα κράτη-μέλη και να αποδεχθούν αυτή την αναβάθμιση. Επιπλέον, επισημαίνει η Deutsche Welle, μία πρόσθετη και μάλλον απρόσμενη δυσκολία της διαπραγμάτευσης ήταν το αίτημα ορισμένων κρατών-μελών να σταλεί και ο λογαριασμός για την αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης σε όποιον κάνει κατάχρηση του μηχανισμού. Η πρόταση απορρίφθηκε, αλλά η Κομισιόν θεωρεί εύλογη την ανησυχία γι’ αυτό και το RescEU προβλέπει να υπάρχει έλεγχος των σχεδίων δράσης.