16 Φεβρουάριος 2014, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:33

Guardian: Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

  • Guardian: Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Guardian: Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου η δημοσκόπηση της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Guardian», η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και έθετε το εξής ερώτημα: «Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα;».

Το 88% των επισκεπτών του ιστότοπου της εφημερίδας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής, σε αντίθεση με το 12% που επιθυμεί την παραμονή τους στη Βρετανία.

Αφορμή για την ερώτηση του «Guardian» ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες τάχθηκε δύο φορές - και μάλιστα η μία από αυτές ήταν στο Λονδίνο - δημόσια υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Έχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα. Ίσως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία)» είχε δηλώσει ο Κλούνεϊ το περασμένο Σάββατο από το Βερολίνο.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Τρίτη, επανήλθε στο θέμα, και μάλιστα από το Λονδίνο, ζητώντας να αρχίσει «μια ανοικτή συζήτηση» για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν πριν από 200 χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βρετανική πρωτεύουσα, ο σταρ του Χόλιγουντ σημείωσε ότι τόσο το Βατικανό όσο και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας που κατείχαν.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έθεσε το ερώτημα «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει».

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr