14 Φεβρουάριος 2019, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2019, 09:39

Συμφωνία πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία

  • Συμφωνία πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία
    (Φωτ.: Pexels / Tembela Bohle)

Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» από την 1η Μαρτίου αναφέρονται και τραπεζικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο (αντικειμενική αξία) για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 250.000 ευρώ, ενώ το όριο της οφειλής (υπόλοιπο δανείου) οριοθετείται έως τις 130.000 ευρώ. Το κριτήριο αυτό μπαίνει μετά από σχετικό αίτημα των τραπεζιτών. Τα εισοδηματικά όρια για την ένταξη δανειολήπτη σε ρύθμιση θα κυμαίνονται από τα 25.000 ευρώ μέχρι και τα 30.000 ευρώ.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας. Στο νέο πλαίσιο προστασίας εντάσσονται και επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας, τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνουν το ένα δισ. ευρώ.