15 Φεβρουάριος 2019, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2019, 09:44

Ένα διαμάντι ποντιακής μνήμης και ιστορίας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

  • Ένα διαμάντι ποντιακής μνήμης και ιστορίας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
    (Φωτ.: parallaximag.gr / Εμμανουέλα Τσαλίκη)

Ένα διαμάντι για τον ποντιακό ελληνισμό βρίσκεται στη μόνιμη έκθεση «Κεντώντας τη μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Εκεί ο επισκέπτης κάνει βουτιά στην καθημερινότητα των γυναικών του Πόντου μαθαίνοντας τα πάντα για το ιστορικό αυτό σωματείο, με έτος ίδρυσης το 1904 στην Τραπεζούντα. Ρούχα, εικόνες αγίων, παιχνίδια, εργόχειρα και κειμήλια μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας διηγούνται την πονεμένη ιστορία των Ποντίων.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το 2005, στο πλαίσιο των «Δημητρίων», προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση της Μέριμνας.

Το μουσείο αποτελεί μια πραγματική κιβωτό πολιτισμού και χωρίζεται σε διάφορες ενότητες, καθεμιά από τις οποίες «κεντά» με τον δικό της τρόπο τη μνήμη των επισκεπτών. Η πρώτη ενότητα του μουσείου ονομάζεται «Στον κόσμο των γυναικών». Εκεί υπάρχουν γυναικεία ρούχα και εσώρουχα, πετσέτες κεντημένες στο χέρι, παιχνίδια και παιδικά βαφτιστικά. Ακολουθεί η ενότητα «Τραπεζούς, πόλις Ελληνίς», με φωτογραφίες και γκραβούρες της Τραπεζούντας, και συνδέεται με την τρίτη ενότητα, το «Αναλόγιον», που δείχνει μέσα από αντικείμενα, έγγραφα, εφημερίδες και κεντήματα την πορεία από την Τραπεζούντα στη Θεσσαλονίκη.


(Φωτ.: parallaximag.gr / Εμμανουέλα Τσαλίκη)

Στη συνέχεια ο επισκέπτης περιπλανιέται στα «Κειμήλια μνήμης» και από εκεί μπαίνει στην πέμπτη ενότητα του μουσείου με τίτλο «Ο δρόμος της προσφυγιάς» με αφηγήσεις και αντικείμενα που έφεραν οι Πόντιοι στην Ελλάδα κατά τον ξεριζωμό τους. Ακολουθούν το «Πρόσωπα της Μέριμνας» με χρονολογική αναφορά στις κυρίες του σωματείου. Οι επόμενες τρεις ενότητες που ακολουθούν είναι αφιερωμένες στο έργο της Μέριμνας με εργόχειρα, κουβαρίστρες, μηχανές, σχέδια και πολλά άλλα.

  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10:30-20:00. Σάββατο, Κυριακή: 10:30-17:00
  • Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 107, Θεσσαλονίκη.
  • Είσοδος ελεύθερη.