14 Φεβρουάριος 2019, 15:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 15:46

Μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία

  • Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Χιόνια σήμερα στα ορεινά 5
    Τα Μεσκλά είναι τελειως αποκομμένα από τον Φουρνέ (φωτ.: Facebook / John Malandrakis)
  • Μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία
    Κατολίσθηση στο Θέρισο (φωτ.: Facebook / John Malandrakis)
  • Μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία
    Σημείο του δρόμου Ταυρωνίτη-Παλαιοχωρα (φωτ.: Facebook / John Malandrakis)

Απροσπέλαστα είναι πολλά σημεία του οδικού άξονα της Κρήτης, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τις τελευταίες ώρες τη χώρα έφερε πολλά προβλήματα σε Ρέθυμνο και Χανιά. Από χθες ιδιωτικά και δημόσια συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν τους χωμάτινους όγκους και τους βράχους από το σύνολο σχεδόν του επαρχιακού οδικού δικτύου των δύο νομών.

Στο Ρέθυμνο τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι μετά το φράγμα των Ποταμών, στο δρόμο προς τα Μικρά Ανώγεια, στο δρόμο Πάνορμο-Σκεπαστή, στην επαρχιακή οδό που οδηγεί προς το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης λίγο έξω από το Ρέθυμνο, και στα νότια του νομού κοντά στις Μέλαμπες. Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή ανέφερε ότι εκτεταμένες είναι και οι καταστροφές σε περιουσίες και αγροτικές εκτάσεις.

Για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος για Θέρισο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Το μήκος της κατολίσθησης ξεπερνά τα 100 μέτρα και έχει σημειωθεί στην αρχή του φαραγγιού. Μέσα στην πόλη των Χανίων υπήρξαν πολλές κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ η νέα κατολίσθηση στον Σταλό διογκώνει το πρόβλημα αλλά και το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών.

Κλειστός είναι ο δρόμος από τον Ταυρωνίτη προς την Παλαιόχωρα, καθώς οι κατολισθήσεις και οι καταπτώσεις δένδρων στο ύψος της Νερατζιάς καθιστούν το σημείο απροσπέλαστο. Μεγάλο επίσης είναι το πρόβλημα και στο δρόμο από το Μάλεμε προς το Συρίλι, με τη γέφυρα να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το σχετικό αίτημα απεστάλη στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου ο νομός Χανίων να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.