14 Φεβρουάριος 2019, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 22:08

Τον Νοέμβριο αναμένονται στην Τουρκία οι ρωσικοί S-400

  • Η Ρωσία παραδίδει τους S-400 στην Τουρκία έως το τέλος του 2019
    (Φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

Την πρόθεση της Άγκυρας να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μποζκίρ. Παρά τις προειδοποιήσεις για την ασυμβατότητα του συγκεκριμένου συστήματος με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία θα υλοποιηθεί κανονικά, και γιατί οι S-400 κρίνονται απαραίτητοι για την ασφάλεια της χώρας.

Βολκάν Μποζκίρ: Έχουμε δώσει τα περισσότερα χρήματα και τα αντιαεροπορικά συστήματα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Νοέμβριο.

Σχετικά με την αγορά των Patriot από τις ΗΠΑ, αφού επισήμανε ότι οι σχέσεις της Τουρκία με τη Ρωσία είναι εξίσου σημαντικές, πρόσθεσε ότι «ίσως αγοράσουμε και από αυτούς, αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε». Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι εάν ολοκληρωθεί το ντιλ για τους S-400 η πρόταση για τους Patriot έναντι 3,5 δισ. δολαρίων θα αποσυρθεί και η συμφωνία για τα F-35 θα βρίσκεται στον αέρα, ενώ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την επιβολή κυρώσεων.