14 Φεβρουάριος 2019, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 15:04

274 ψήφοι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποιοι αποχώρησαν από τη διαδικασία

  • 274 ψήφοι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποιοι αποχώρησαν από τη διαδικασία
    Ψηφοδέλτια με τα προς αναθεώρηση άρθρα στα έδρανα των βουλευτών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Λίγο μετά τις 12:30 ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Από το σύνολο των 300 βουλευτών ψήφισαν οι 274· από τη διαδικασία απείχαν ο Πάνος Καμμένος και ο Αριστείδης Φωκάς (στέλνοντας ένα μήνυμα εκ μέρους των ΑΝΕΛ) και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, εκτός από τον Γιώργο Σαρίδη μιας και γραμμή του κόμματος ήταν «ψήφος κατά συνείδηση». Από τη διαδικασία απείχε και ο Γιώργος Κασαπίδης της ΝΔ, ο οποίος όμως ήταν δικαιολογημένα απών, και ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης. Τις θέσεις της ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που ψήφισε.

Τα αποτελέσματα, λόγω της έκτασης των ψηφοδελτίων, αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι εάν ένα άρθρο λάβει πάνω από 180 θετικές ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή η αναθεώρησή του απαιτεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους. Αντίθετα, εφόσον ένα άρθρο λάβει έως 179 ψήφους, τότε για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης στην επόμενη φάση απαιτούνται 180 ψήφοι. Εκτός από το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι μεγαλύτερες αντεγκλήσεις καταγράφονται στα άρθρα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις που θα ψηφιστούν σε αυτή τη φάση θα συζητηθούν στη δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα Μαρτίου, και θα είναι αυτή η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για τα προς αναθεώρηση άρθρα.

  • Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.