14 Φεβρουάριος 2019, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 11:21

Στην Τανζανία βρέθηκε το απολίθωμα ενός ακόμη Τιτανόσαυρου (βίντεο)

  • Στην Τανζανία βρέθηκε το απολίθωμα ενός ακόμη Τιτανόσαυρου (βίντεο)
    Ο Τιτανόσαυρος Mnyamawamtuka (εικ.: Mark Witton)

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη νοτιοδυτική Τανζανία το απολίθωμα ενός φυτοφάγου δεινόσαυρου με μακρύ λαιμό και μακριά ουρά, ο οποίος υπήρξε ένα πρώιμο και σχετικά μικρόσωμο μέλος της οικογένειας των Τιτανόσαυρων. Είχε μήκος περίπου οκτώ μέτρα, βάρος έναν τόνο, έζησε πριν από 100-110 εκατομμύρια χρόνια και ονομάστηκε Mnyamawamtuka moyowamkia από τους ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο Πάτρικ Ο'Κόνορ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One.

Οι Τιτανόσαυροι, που περπατούσαν σε τέσσερα πόδια, ήταν η πιο εξαπλωμένη ομάδα σαυρόποδων δεινοσαύρων.

Εμφανίστηκαν πριν από περίπου 125 εκατ. χρόνια, και ορισμένοι από αυτούς εξελίχτηκαν σε εντυπωσιακό μέγεθος – όπως ο Παταγοτιτάν της Αργεντινής που είχε μήκος 37 μέτρα και βάρος 70 τόνους.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 60 είδη της οικογένειας των Τιτανόσαυρων. Το νέο τανζανικό απολίθωμα, που ανακαλύφθηκε σε μια απόκρημνη πλαγιά πάνω από την όχθη του ποταμού Μτούκα, είναι καλά διατηρημένο για τα δεδομένα των δεινοσαύρων, αφού περιλαμβάνει περίπου το 45% του σκελετού.

Το όνομα του δεινόσαυρου στα σουαχίλι σημαίνει «ζώο του Μτούκα με ουρά σε σχήμα καρδιάς», εξαιτίας του ασυνήθιστου σχήματος των οστών της ουράς του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.