14 Φεβρουάριος 2019, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 10:43

Γενοκτονία των Ποντίων, Καλιοντζίδης και Μικρά Ασία στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • Γενοκτονία των Ποντίων, Καλιοντζίδης και Μικρά Ασία στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
    Στιγμιότυπο από τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Η ώρα του… ντοκιμαντέρ έφτασε, και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 21ο Φεστιβάλ από την 1η έως τις 10 Μαρτίου. Μετά από αριθμό-ρεκόρ προτάσεων (έφτασαν τις 132), φέτος θα προβληθούν 31 φιλμ μικρού μήκους και 50 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Με στόχο την ανάδειξη ακόμα περισσότερο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ εξέλιξε το «Ελληνικό Πανόραμα» εισάγοντας δύο νέες ενότητες, την «Πλατφόρμα» και την «Από την οθόνη στην Οθόνη».

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αφιερώσει μία ειδική προβολή στη μνήμη του κινηματογραφιστή Γιώργου Καρυπίδη.

Μεταξύ των ελληνικών ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουν είναι το Η Ανατολή έδυσε του Αλέξανδρου Παπαηλιού, το οποίο μέσα από το λόγο και τα συναισθήματα ενός πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή προσπαθεί να αποτυπώσει το βίαιο κόψιμο του ομφάλιου λώρου Ελλάδας - Μικράς Ασίας.

Από την άλλη ο Νίκος Ασλανίδης στην Μπάντα ξεδιπλώνει την ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τον μοναδικό επιζώντα της μπάντας του Δήμου Κερασούντας που μέχρι τη Γενοκτονία των Ποντίων αριθμούσε δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους.

Ποντιακό ενδιαφέρον έχει και το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου με τίτλο Τη λύρα μου έδωσαν ποντιακή. Στο επίκεντρο ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο κορυφαίος δεξιοτέχνης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο μουσικό όργανο που είναι σημείο αναφοράς για την ποντιακή ταυτότητα και τη συλλογή μνήμη.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ.