14 Φεβρουάριος 2019, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 09:15

Τα Σκόπια έστειλαν στον ΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση

  • Τα Σκόπια έστειλαν στον ΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση
    Η νέα ταμπέλα που τοποθετήθηκε στα σύνορα με την Ελλάδα και αναγράφει το όνομα Βόρεια Μακεδονία (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Λίγες ώρες μετά τη νέα εποχή που φέρνει η Συνθήκη των Πρεσπών με τις αλλαγές στις πρώτες ταμπέλες στη γειτονική χώρα, τα Σκόπια έστειλαν στον ΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση που αφορά την ονομασία. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από τις 12 Φεβρουαρίου είναι σε ισχύ η συμφωνία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Πλέον ο ΟΗΕ ζητά από τα κράτη-μέλη, τους περιφερειακούς οργανισμούς και τους διεθνείς εταίρους «να υποστηρίξουν τα ιστορικά βήματα» που έκαναν οι δύο χώρες.

Στην ίδια ανακοίνωση του Στεφάν Ντουζαρίκ τονίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη που διευθετεί τη μακρά διένεξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, «και καταδεικνύει ότι ακόμα και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα από το διάλογο και την πολιτική βούληση». Ακόμα δηλώνει ευγνώμων προς τον Μάθιου Νίμιτς «για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».