14 Φεβρουάριος 2019, 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 10:18

Συνταγματική Αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία με φόντο την προεδρική εκλογή

  • Συνταγματική Αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία με φόντο την προεδρική εκλογή
    Στιγμιότυπο από τη χθεσινή διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με φόντο την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας το 2020 και το… φόβο για πρόωρες εκλογές (μετά τις εκλογές του 2019), θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η ΝΔ, με τον «αέρα» που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις και τη διαφορά των 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να στηρίξει τις αλλαγές στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις πρόωρες εκλογές, αν και διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, και ειδικά με την εκλογή απευθείας από το λαό.

Εφόσον το συγκεκριμένο άρθρο πάρει σήμερα 180 ψήφους, τότε η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, θα μπορεί να το «περάσει» με την πλειοψηφία των 151.

Πάντως, ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μία ακόμα θητεία, ενώ στη δική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του τονίζοντας ότι το 2020 δεν θα επιχειρήσει να παίξει με τους θεσμούς και ότι δεν σχεδιάζει «δεξιές παρενθέσεις».

Ποια είναι η διαδικασία
Η σημερινή διαδικασία θεωρείται αρκετά περίπλοκη, με τους βουλευτές να καλούνται να τοποθετηθούν επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για το ποια άρθρα του Συντάγματος θα τροποποιηθούν από την επόμενη Βουλή. Λόγω της έκτασης των ψηφοδελτίων το αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην ανακοινωθεί σήμερα, αλλά αύριο.

Στο ενιαίο τελικά ψηφοδέλτιο ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των άρθρων του Συντάγματος, περιγράφει και η «κατεύθυνση» της αναθεώρησης, επιδιώκοντας επί της ουσίας τη δέσμευση της επόμενης Βουλής για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της συνταγματικής αναθεώρησης. Αντίθετα, η ΝΔ αναγράφει επιγραμματικά μόνο τα προτεινόμενα για αναθεώρηση άρθρα, γι’ αυτό και η Κουμουνδούρου δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή, ειδικά για την προεδρική εκλογή. Επίσης περιλαμβάνονται προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών που συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες 50 υπογραφές.

Εάν ένα άρθρο λάβει πάνω από 180 θετικές ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή η αναθεώρησή του απαιτεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους. Αντίθετα, εφόσον ένα άρθρο λάβει έως 179 ψήφους, τότε για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης στην επόμενη φάση απαιτούνται 180 ψήφοι. Εκτός από το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι μεγαλύτερες αντεγκλήσεις καταγράφονται στα άρθρα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και για την προστασία του περιβάλλοντος.