14 Φεβρουάριος 2019, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 18:16

Δικογραφία της Αντιτρομοκρατικής σε βάρος της «μαφίας των φυλακών»

  • Δικογραφία της Αντιτρομοκρατικής σε βάρος της «μαφίας των φυλακών»
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η εγκληματική δράση της «μαφίας των φυλακών» που ενέχεται σε δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, υποθέσεις ναρκωτικών και εκβιασμούς, αποκαλύφθηκε ύστερα από συστηματική έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου. Η Αντιτρομοκρατική σχημάτισε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 13 ατόμων, οκτώ Αλβανών και πέντε Ελλήνων, για πληθώρα εγκληματικών ενεργειών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου στην Πεντέλη και το αιματοκύλισμα στο Μικρολίμανο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται:

-Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιώργου Αντωνόπουλου στις 3 Νοεμβρίου 2014, έξω από την οικία του.
-Στην ανθρωποκτονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στις 12 Οκτωβρίου 2017, στο δικηγορικό του γραφείο στην Αθήνα.
-Στην υπόθεση εκβίασης δικηγόρου στην Αθήνα στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης έδωσαν εντολές σε τρία μέλη της οργάνωσης εκτός φυλακών, να αποσπάσουν από τον δικηγόρο 3.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης με απειλές για τη ζωή του. Οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.
-Στην ανθρωποκτονία Αλβανού στην Ε’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, στις 14 Ιανουαρίου 2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε ότι ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης τυγχάνουν ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί έχουν κατηγορηθεί δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης,
-Σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σε βάρος θαμώνων κέντρου στο Μικρολίμανο, στις 22 Νοεμβρίου 2014.
-Στην απόδραση δύο Αλβανών από τον Κορυδαλλό, την 1η Ιανουαρίου 2019. Όπως προέκυψε, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν και κατόπιν εντολών τους σε μη έγκλειστα μέλη της οργάνωσης, διευκόλυναν τις συνθήκες απόκρυψης των αλλοδαπών που απέδρασαν.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος έγκλειστου Αλβανού, στις 27 Ιανουαρίου 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενο συγκεκριμένο ημεδαπό πρόσωπο, επίσης έγκλειστο, με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία.

Επίσης, διαπιστώθηκαν στοιχεία που συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις σχεδιασμού και προεργασίας παράνομων δραστηριοτήτων, όπως εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις κτλ.

Διαπιστώθηκαν επίσης λοιπές ενέργειες, όπως διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση οικιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης.

Ακόμη, διακριβώθηκε ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν και να μεταβάλλουν τις μαρτυρίες τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό την προσπόριση εκ μέρους των δραστών στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομου περιουσιακού οφέλους με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.