13 Φεβρουάριος 2019, 23:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2019, 23:13

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί

  • Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά από τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα
    (Φωτ.: EPA / Carmen Jaspersen)

Τα «εργαλεία» που έχει στα χέρια της η ιατρική κοινότητα, που δεν είναι άλλα από το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και το τεστ HPV DNA, μπορούν να μηδενίσουν τα ποσοστά των γυναικών που κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα, η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει βάλει στόχο να εξαλείψει τη νόσο μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι παγκοσμίως η τέταρτη πιο συχνή κακοήθης νόσος των γυναικών. Σε αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί την πρώτη ή τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV Θεόδωρος Αγοραστός, τόνισε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρος στις προηγμένες χώρες, αλλά επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Όπως είπε, το πολυδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση χρόνο καλύπτει μια γυναίκα σε ποσοστό 85-90% από τον κίνδυνο να νοσήσει, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από το HPV DNA τεστ, αρκεί αυτό να γίνεται κάθε 5-10 χρόνια.

Τονίζοντας ότι στατιστικά είναι δύσκολο κάποια που δεν κάνει τεστ ΠΑΠ να επιλέξει να κάνει το τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο Θεόδωρος Αγοραστός εξήγησε ότι υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς πλέον μια γυναίκα μπορεί να πάρει η ίδια δείγμα και να το στείλει στο εργαστήριο για την ανίχνευση του ιού. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή έχει ενταχθεί ήδη στα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου σε Αυστραλία, Δανία και Ολλανδία.

Για τα αποτελέσματα του αυτο-τεστ έγινε μελέτη και στην Ελλάδα, σε πάνω από 13.000 Ελληνίδες. Σε 75 από αυτές εντοπίστηκαν σοβαρού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις και δύο περιστατικά διηθητικού καρκίνου τραχήλου που είχαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ Παπανικολάου. Ο Θεόδωρος Αγοραστός υπογραμμίζει ότι η νέα μέθοδος είναι οικονομική, δίνει εξίσου αξιόπιστα αποτελέσματα όπως και το τεστ Παπανικολάου που γίνεται από γιατρό ή μαία, και παράλληλα τη θεωρεί ιδανική για χώρες με υψηλά ποσοστά γυναικών που δεν κάνουν τακτικό έλεγχο – στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει μέχρι και το 70%.