13 Φεβρουάριος 2019, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2019, 17:18

Ποντιακή νεολαία Βάιμπλινγκεν: 12ος Χορός Νεολαίας και εισήγηση για τη μουσική παράδοση του Πόντου

  • Ποντιακή νεολαία Βάιμπλινγκεν: 12ος Χορός Νεολαίας και εισήγηση για τη μουσική παράδοση του Πόντου
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλιγκεν «Οι Αργοναύτες»)

Με σεβασμό στην ποντιακή παράδοση και σκοπό τη διάδοσή της στις νεότερες γενιές, ο Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες» διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις με εισήγηση και ποντιακό γλέντι νεολαίας, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαρτίου. Για τις εκδηλώσεις αυτές μιλά στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Ιντζές.

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου ο μουσικολόγος Γιάννης Τσανασίδης θα μιλήσει για τη «Μουσική παράδοση του Πόντου μέσα από τη βιβλιογραφία», στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βάιμπλινγκεν (19:30).

Ο Γιάννης Τσανασίδης θα αναφερθεί εκτενώς στους λυράρηδες της πρώτης προσφυγικής γενιάς, ενώ θα παίξει κάποιους σκοπούς τους οποίους θα αναλύσει μουσικολογικά. «Σαν εικόνα, είναι πολύ όμορφο να μιλάει ένας νέος επιστήμονας σε νεολαίους για τους προβληματισμούς και την ενασχόλησή του. Σκοπός μας είναι να επηρεαστούν, να προβληματιστούν νέοι, μαθητές, μελλοντικοί επιστήμονες, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις (π.χ. εργασίες, εκθέσεις κ.ά.) και να συμπεριλάβουν σε αυτές την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία μας» αναφέρει στο pontos-news.gr o Ι. Ιντζές.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ ο πρόεδρος τονίζει για τις θεματικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς ο Σύλλογος: «Είμαστε λαός που έχουμε πλούσια ιστορία. Οφείλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι στους παππούδες και στους προγόνους μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Για να μην συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες συντονισμένες ενέργειες. Είναι δύσκολος αγώνας. Η καθημερινότητα, ιδιαίτερα εδώ στην ξενιτιά, δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αλλά πιστεύουμε σε αυτόν. Το χρωστάμε στους προγόνους μας».

Την επομένη, στις 19:00, στην αίθουσα Festhalle Schmiden, θα πραγματοποιηθεί ο 12ος Χορός Νεολαίας του Συλλόγου Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες». Στο ποντιακό γλέντι θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Κουρτίδης (τραγούδι), Γιάννης Τσανασίδης (λύρα), Γιάννης Παρηγορίδης (τραγούδι), Κρίστιαν Γιαλαμάς (αγγείο), Ραφαήλ Ρωμανός (πλήκτρα), Παύλος Ιντζές (τραγούδι), Γιάννης Ευθυμιάδης (λύρα, τραγούδι), Κυριάκος Εμμανουηλίδης (νταούλι), Κώστας Χαλκίδης (νταούλι) και Σίμος Κυριακίδης (νταούλι).

Κατά τη διάρκεια του χορού θα ανακοινωθούν και οι δράσεις του Συλλόγου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σύμφωνα με τον Ι. Ιντζέ στις 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εισήγηση με θέμα «Το διαρκές ολοκαύτωμα των γυναικών – Μικρά Ασία, Πόντος, Μεσοποταμία», στις 8 Μαρτίου θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία «Εμείς δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω. Εμείς δίνουμε το αίμα μας για τη ζωή» και στις 18 Μαΐου θα γίνει η καθιερωμένη πορεία ζωής. Όλες οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με τους ποντιακούς συλλόγους του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ελένη Κάλλη