13 Φεβρουάριος 2019, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2019, 12:18

Ευρωπαϊκή επιδημία γρίπης: 41 νεκροί στην Ελλάδα, 113 στη Ρουμανία

  • Ευρωπαϊκή επιδημία γρίπης: 41 νεκροί στην Ελλάδα, 113 στη Ρουμανία
    (Φωτ.: EPA / Erik S. Lesse)

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες εβδομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα φέτος αναμένεται να είναι περισσότερα από τις άλλες χρονιές. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής 41 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1 και πάνω από 150 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στη δε Ρουμανία ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε στα 113 άτομα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου Μεταδοτικών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το 51,3% των δειγμάτων που εξετάστηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρέθηκαν θετικά στη γρίπη. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφεται υψηλός κίνδυνος, μαζί με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Τουρκία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μέχρι και τον Μάρτιο, μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται συνεχώς.

Εκτός από το εμβόλιο ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, συστήνεται η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους. Επίσης συστήνεται η σωστή χρήση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, με βάση τις συστάσεις των γιατρών.