13 Φεβρουάριος 2019, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2019, 11:22

Nord Stream 2: Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του

  • Nord Stream 2: Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του
    (Φωτ.: EPA / Stefan Saue)

Χωρίς περιστροφές ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία καθώς πρόκειται για ένα «αποτυχημένο σχέδιο».

Η συναλλαγή αυτή, είπε, έχει σίγουρα εμπορική πτυχή αλλά «ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Η Ρωσία έβγαλε χρήματα πέρυσι, από αυτή την υπόθεση αλλά η Ευρώπη υπέστη ζημία, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ που έκανε τις σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

Πιθανή η επιβολή κυρώσεων
Οι ΗΠΑ, με δεδομένη την απάντηση του Μάικ Πομπέο, δείχνουν πως δεν έχουν πρόθεση συμβιβασμού παρόλο που η Γερμανία επιχείρησε προσέγγιση δεσμευόμενη να εισάγει τα επόμενα χρόνια αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή ασφάλεια να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποφάσεις», τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ο νέος αγωγός προβλέπεται να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία ως τη Γερμανία. Την κατασκευή του στηρίζει υπό όρους η Γαλλία, όμως σε αυτή αντιτίθενται οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο Nord Stream 2 δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, δηλαδή βλαπτικό για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», σχολίασε από την πλευρά του ο Τσαπούτοβιτς.