13 Φεβρουάριος 2019, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2019, 08:56

«Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες»: Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο αθλητικό παιδί της Σμύρνης

  • «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες»: Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο αθλητικό παιδί της Σμύρνης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Μοσχανδρέου)

«Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες», ένα ιστορικό και φωτογραφικό λεύκωμα που υπογράφει ο αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης Βαγγέλης Χατζατουριάν θα παρουσιαστεί στις 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, πήρε την απόφαση να αποτυπώσει την πορεία του ιστορικού συλλόγου από τη Σμύρνη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα στη Νέα Σμύρνη, «θέλοντας να διασώσω την ιστορική μνήμη και να καταγράψω πρόσωπα και γεγονότα όσο ακόμη βρίσκονται εν ζωή οι πρωταγωνιστές, για να μείνουν ζωντανές οι μεγάλες επιτυχίες, αλλά και οι δύσκολες ώρες».

Ο Β. Χατζατουριάν επισημαίνει την προσπάθειά του να συγκεντρώσει σε έναν τόμο όλες εκείνες τις πολύτιμες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου με τρόπο τεκμηριωμένο.

«Είτε αυτές βρίσκονται ήδη καταγεγραμμένες είτε μεταφέρονται προφορικά μιας και συχνά αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι μπόρεσα να φωτίσω τα ονόματα ανθρώπων με προσφορά, η οποία όμως έχει παραγνωριστεί ή έχει σβηστεί από τη λήθη, τιμώντας παράλληλα εκείνους που έχουν βρει μια θέση ψηλά στις σελίδες της ιστορίας του συλλόγου», συμπληρώνει.

Η έκδοση πλαισιώνεται από μια πλούσια συλλογή σπάνιων, ανέκδοτων φωτογραφιών και εγγράφων που αποτυπώνουν τη διαδρομή του συλλόγου από την αρχή της δημιουργίας του. Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1890 στη Σμύρνη, αρχικά ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς». Αποτελεί το αρχαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σωματείο της Ελλάδας. Ο σύλλογος, μέσα από την πολύπλευρη δράση του, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη έως και την καταστροφή της Σμύρνης. Αφήνοντας πίσω του τη γη στην οποία γεννήθηκε, αναζήτησε μόνιμη εστία στην Αθήνα και στη Νέα Σμύρνη, όπου κατάφερε να πρωτοπορήσει και να εξελιχθεί σε αθλητικό λίκνο της πόλης. Στη μακροχρόνια διαδρομή του, που αποτυπώνεται στο βιβλίο, ο σύλλογος ανέπτυξε πολλά διαφορετικά τμήματα, αναδεικνύοντας σημαντικούς αθλητές και αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις.