14 Φεβρουάριος 2019, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2019, 09:17

Το Αλκατράζ της Ανατολίας είναι μέσα στα τείχη της Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο

  • Το Αλκατράζ της Ανατολίας είναι μέσα στα τείχη της Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο
    (Φωτ.: gezimanya.com)

Κοντά στους 500.000 επισκέπτες προσέλκυσε τη χρονιά που μας πέρασε το λεγόμενο Αλκατράζ της Ανατολίας, οι φυλακές που σήμερα είναι γνωστές ως Τζεζά Εβί (CezaEvi). Βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο των τειχών της Σινώπης, η οποία είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις στα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Το φρούριο χτίστηκε τον 7ο αι. π.Χ. πάνω στη μικρή χερσόνησο της πόλης.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Πέρσες, στη συνέχεια λειτούργησε επί βασιλείας του Μιθριδάτη μέχρι την κατάληψη της ακμάζουσας τότε πόλης από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια από τους Βυζαντινούς. Η χρήση του φρουρίου μερικώς ως φυλακή ξεκίνησε τον 13ο αι. χάρη στις τροποποιήσεις που έκαναν οι Σελτζούκοι Τούρκοι, ωστόσο η εγκατάσταση με τους 28 θαλάμους και τους 11 πυργίσκους έγινε επισήμως φυλακή από τους Οθωμανούς το 1887. Η λειτουργία της συνεχίστηκε μέχρι το 1997 και δύο χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε μουσείο – την τελευταία 15ετία έχουν δοθεί άδειες για αρκετά τηλεοπτικά γυρίσματα.


Ο χώρος κράτησης του Σαμπαχατίν Αλί (πηγή: commons.wikimedia.org)

Ο πιο γνωστός κρατούμενος στη φυλακή της Σινώπης ήταν ο Τούρκος μυθιστοριογράφος και αριστερός διανοούμενος Σαμπαχατίν Αλί που καταδικάστηκε για τα ποιήματά του εναντίον του Μουσταφά Κεμάλ και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του θέσεις – δολοφονήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1948 σε ηλικία 41 ετών κοντά στα βουλγαρικά σύνορα και ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Ευρώπη. Κρατούμενοι ήταν και άλλοι συγγραφείς, όπως ο Ρεφίκ Χαλίτ Καράι, ο Αχμέτ Μπεντεβί Κουράν, ο Ρεφί Τζεβάτ και ο Μπουρχάν Φελέκ, αλλά και ο σοσιαλιστής πολιτικός Χουσεΐν Χιλμί.

  • Με πληροφορίες από τη Daily Sabah.