12 Φεβρουάριος 2019, 21:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 19:28

Το ΑΠΘ συμμαχεί με ιστορικά ιδρύματα της ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

  • Το ΑΠΘ συμμαχεί με ιστορικά ιδρύματα της ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
    Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (φωτ.: Robert Cutts / commons.wikimedia.org)

Μέσα από την κοινοπραξία οκτώ μεγάλων πανεπιστημίων –ανάμεσα στα οποία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης– η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ελλάδα συμμαχούν για να οδηγήσουν τις εξελίξεις στην ανώτερη εκπαίδευση και προτείνουν την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ανταποκρινόμενες σε μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Τα οκτώ ιδρύματα, με επικεφαλής το ιδρυθέν το 1631 Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, καταθέτουν την πρότασή τους δηλώνοντας πως στόχος είναι να δημιουργήσουν το υποδειγματικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για τον 21ο αιώνα, «που θα διασφαλίζει σε παγκόσμια κλίμακα την ανταγωνιστική ηγετική θέση της Ευρώπης στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα άνευ συνόρων κοινό πλαίσιο για τη διεξαγωγή και προώθηση της έρευνας, την καινοτομίας, της διδασκαλίας και μάθησης στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα».

Τα πανεπιστήμια που συμπράττουν προέρχονται από χώρες με μακραίωνη ιστορία και προσφορά στην ευρωπαϊκή ανώτερη εκπαίδευση και με μεγάλη παράδοση στην υποδοχή ξένων φοιτητών, ενώ οι σχολές και τα τμήματά τους καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα την κοινοπραξία αποτελούν τα πανεπιστήμια του Στρασβούργου, της Άνω Αλσατίας στη Μιλούζ, του Φράιμπουργκ, του Άμστερνταμ, το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Άνταμ Μιτσκιέβιτς του Πόζναν και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση έρχεται να απαντήσει σε σχετική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασισμένη σε ιδέα που κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η διαπίστωση ότι το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει άρδην σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου των Ευρωπαίων Ηγετών στο Γκέτεμποργκ το 2017, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενίσχυσης των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ενθάρρυνσης προσπαθειών για την δημιουργία περίπου 20 «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» έως το 2024. [...]

Διαβάστε περισσότερα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου.