12 Φεβρουάριος 2019, 20:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 19:27

Αποκαλύπτεται «μυστικό» της Απαγορευμένης Πόλης

  • Αποκαλύπτεται «μυστικό» της Απαγορευμένης Πόλης
    (Φωτ.: World Monuments Fund)

Ένα παλάτι στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου θα ανοίξει τις πύλες του στα όμματα των κοινών ανθρώπων για πρώτη φορά! Το αρχιτεκτονικό γραφείο Selldorf Architects θα σχεδιάσει το Qianlong Garden Interpretation Center στο εσωτερικό του Παλατιού της Ήρεμης Μακροζωίας ή Κήπου Τσιανλόνγκ, το οποίο οικοδομήθηκε επί βασιλείας του τέταρτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Τσινγκ, το 1771.

Ο Κήπος Τσιανλόνγκ αποτελείται από 27 περίπτερα και κτίσματα και τέσσερις αυλές. Είναι από τα πιο σημαντικά ιστορικά συγκροτήματα στην Απαγορευμένη Πόλη στα οποία, έως σήμερα, δεν έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης.

Το πρότζεκτ το οποίο έχει αναλάβει το με έδρα τη Νέα Υόρκη (από το 1988) αρχιτεκτονικό γραφείο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της αποκατάστασης του παλατιού, η οποία θα γίνει από το Palace Museum σε συνεργασία με το World Monuments Fund. 

Το Qianlong Garden Interpretation Center θα στεγαστεί μέσα σε ένα υπάρχον αποκαταστημένο κτίσμα στη δεύτερη αυλή του παλατιού, και θα αποτελείται από τρεις αίθουσες που περιβάλλουν ένα ανοικτό περίπτερο. Για το περιεχόμενο της κάθε αίθουσας το γραφείο Selldorf Architects θα συνεργαστεί με την επιμελήτρια της έκθεσης Νάνσι Μπερλίνερ και η κατασκευή των εσωτερικών θα αρχίσει αργότερα φέτος. Οι εργασίες για το Κέντρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2020, ώστε να είναι έτοιμο για τους εορτασμούς των 600 χρόνων της Απαγορευμένης Πόλης.

«Πρότζεκτ σαν κι αυτό, που φέρνουν κοντά ανθρώπους με ερευνητική διάθεση, είναι στον πυρήνα της πρακτικής μας» είπε η Άναμπελ Σέλντορφ. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να δουλεύουμε με το World Monuments Fund για να δώσουμε ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τον Κήπο και να έχουν, από πρώτο χέρι, εμπειρία της ομορφιάς του και του θαύματος που είναι».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.