12 Φεβρουάριος 2019, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 16:45

Πρώην υπάλληλος στον Λευκό Οίκο μήνυσε τον Τραμπ

  • Κάλεσμα Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ο Κλιφ Σιμς, πρώην υπάλληλος στον Λευκό Οίκο, κατέθεσε μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία ως «ένα παράνομο και προκαθορισμένο» μέσο, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη σιωπή του πρώην βοηθού της Δυτικής Πτέρυγας, σύμφωνα με το Politico. Ο Σιμς ήταν πρώην ειδικός βοηθός του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έφυγε από τον Λευκό Οίκο (the White House communications shop) τον Μάιο 2018. Ο ίδιος εξασφάλισε την προβολή του σε παναμερικανικό επίπεδο τον προηγούμενο μήνα, με την έκδοση ενός βιβλίου αποκαλύψεων για την περίοδο που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο.

Το βιβλίο αυτό, έχει τίτλο: «Ομάδα από Οχιές: Οι 500 Ξεχωριστές Ημέρες μου στον Λευκό Οίκο του Τραμπ».

Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κατέθεσε μία αξίωση επιδιαιτησίας κατά του Σιμς την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγορώντας τον ότι ο ίδιος παραβίασε την συμφωνία εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Η εφημερίδα αναφέρθηκε πρώτη στη νομική εξέλιξη που παίρνει η υπόθεση, αλλά και στη μήνυση που κατέθεσε ο Σιμς. Στη μήνυση αυτή, που κατατέθηκε χθες από τον Σιμς στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Περιφέρειας Κολούμπια, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει «το δικαίωμα που του δίνει η 1η τροποποίηση του συντάγματος των ΗΠΑ για την αποκάλυψη μη απόρρητων πληροφοριών κι αναφορικά με τα όσα έμαθα στην διάρκεια της θητείας του ως ομοσπονδιακός υπάλληλος».

Το επίδικο ζήτημα για τον Σιμς εντοπίζεται στο αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ που είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, μπορεί να υποκαταστήσει τον ίδιο τον Τραμπ ως κυβερνητικό αξιωματούχο για την επιδίωξη επιβολής τιμωρίας στον πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου. Όπως υποστηρίζει ο Σιμς πρόκειται για μία κίνηση τακτικής, που έχει ως στόχο να παρακάμψει τα δικαιώματα που έχει ο ίδιος από την 1η τροποποίηση του συντάγματος των ΗΠΑ. Το Politico είχε προηγούμενα αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι εξαγριωμένος με το βιβλίο του Σιμς, ενώ αρκετοί εν ενεργεία, αλλά και πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου περιγράφουν τον Αμερικανό πρόεδρο ως «πολύ εκνευρισμένο» και «πραγματικά εξαγριωμένο», αφού διάβασε τα πρώτα αποσπάσματα από διαρροές σχετικά με το βιβλίο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.