14 Φεβρουάριος 2019, 20:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 09:00

Πρωτοβουλία για την ποντιακή ομογένεια από την παράταξη «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη»

  • Οι νέες εκδόσεις της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
    Χάρτης του Εύξεινου Πόντου

Ο Δημήτρης Γιαννουλίδης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες πρωτοβουλία για την ποντιακή ομογένεια με σκοπό τη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ιωάννης Νασιούλας, ως γόνος ποντιακής οικογένειας, ενέταξε την πρωτοβουλία αυτήν στο επίσημο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα της παράταξης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του Δ. Γιαννουλίδη αναφέρει:

«Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη υπερηφάνεια την πρωτοβουλία για την ποντιακή ομογένεια. Στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής πρότασης για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όραμά μας είναι να ξεδιπλώσουμε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, την καλλιέργεια της πολιτισμικής κληρονομιάς και το ξεδίπλωμα του συλλογικού κοινοτικού παλμού των Ποντίων ομογενών μας, στη Θεσσαλονίκη και στις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο».


Ο Δ. Γιαννουλίδης στην τιμητική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη

Η πρωτοβουλία για την ποντιακή ομογένεια βασίζεται σε πέντε στρατηγικούς άξονες:

  • Συστηματική αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τις ιστορικές πατρογονικές εστίες των Ποντίων στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.
  • Οργάνωση και εφαρμογή ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος διεθνών και ποντιακών σπουδών, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και διεθνείς εταίρους.
  • Ενιαία και ευρεία διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και πνευματικής παραγωγής με θέμα τον Πόντο και τον ομογενειακό ελληνισμό του, με έμφαση στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και το διαδίκτυο.
  • Αναβίβαση των διεθνών προσπαθειών για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους (Νεότουρκους).

Από τη μεριά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νασιούλας δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο επίσημο site της παράταξης: «Οι παππούδες μου, το γένος Γαβρά και Μαυρίδη, ήλθαν διωγμένοι από τα βάθη του Πόντου και της Μικράς Ασίας το μαύρο 1922. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια εκκρεμότητα της σύγχρονης Τουρκίας με την ιστορία που οφείλουν οι γείτονές μας να αναγνωρίσουν. Εμείς, από τη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσουμε ξανά τη γλώσσα την ποντιακή στις άκρες του ελληνικού κόσμου: η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».