12 Φεβρουάριος 2019, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 17:20

Με μηνύματα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μακεδονία έκοψαν την πίτα τους

  • Με μηνύματα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μακεδονία έκοψαν την πίτα τους
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Παρουσία εκατοντάδων μελών και φίλων, και με σαφή μηνύματα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία αλλά και για τη Μακεδονία, έκοψε τη βασιλόπιτά της η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας εκδηλώσεων του Συλλόγου προς τιμήν του αείμνηστου Δαμιανού Ποιμενίδη.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, με πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις. Κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα αλλά και το πατάρι, αποδεικνύοντας την αγάπη τους προς την Ένωση.

Η συντονίστρια και ενεργό μέλος του χορευτικού Στέλλα Χατζηαθανασίου, ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της, ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Σύλλογος για πολλούς από εμάς αποτελεί το δεύτερο σπίτι μας! Εδώ διδασκόμαστε την ιστορία και την παράδοση των προγόνων μας, εδώ μαθαίνουμε και παραδειγματιζόμαστε από τον ηρωισμό και αυτοθυσία των ηρώων του Πόντου για την πίστη και τα ελληνικά ιδεώδη, εδώ ψυχαγωγούμαστε παρέα με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος και μεράκι για καθετί ποντιακό, εδώ πονάμε, όπως οι πρόγονοί μας στον Πόντο, το καθετί ελληνικό... Και από εδώ δηλώνουμε και θα δηλώνουμε παρόντες σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας» – επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τη θέση της Ένωσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνέχεια μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων έψαλαν τα ποντιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, συνοδευόμενα μουσικά από τον δάσκαλο λύρας Αλέξανδρο Μπουρμίστρωβ με τους μαθητές του, ενώ στο νταούλι ήταν ο Παύλος Σταματίδης από το τμήμα ορχήστρας της Ένωσης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της προέδρου Αναστασίας Ιωαννίδη-Ποιμενίδη, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε: «Εκπροσωπούμε τον γνήσιο ποντιακό πόνο και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τη χρονιά λοιπόν που συμπληρώνεται εκατονταετία από την τραγική για τον ποντιακό ελληνισμό ημερομηνία 19 Μαΐου 1919, είμαστε σύγχρονοι μιας άλλης τραγωδίας για τον ελληνισμό: την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και την πλήρη διαστρέβλωση της παγκόσμιας ιστορίας με την υπογραφή της Ελλάδος».

Τη βασιλόπιτα της Ένωσης ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια μουσικοχορευτική πανδαισία ποντιακής παράδοσης από το μικρό και το μεγάλο χορευτικό, και ακολούθησε η ονοματοδοσία της αίθουσας της Ένωσης προς τιμήν του αείμνηστου Δαμιανού Ποιμενίδη, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντα του προέδρου για πολλά χρόνια. Την τιμητική αναφορά στο πρόσωπό του έκανε η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου.

Η βραδιά έκλεισε με τους μικρούς χορευτές να παρουσιάζουν τον χορό σέρρα, λαχειοφόρο αγορά, κεράσματα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι ποντιακών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων.

Εκδηλωσεις