12 Φεβρουάριος 2019, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 15:10

12/2/1969 κάνει πρεμιέρα η «Κυνηγημένη προσφυγοπούλα», με Πόντιους πρώτης γενιάς

  • 12/2/1969 κάνει πρεμιέρα η «Κυνηγημένη προσφυγοπούλα», με Πόντιους πρώτης γενιάς
    Στιγμιότυπο από τους τίτλους αρχής

Ένα από τα φιλμ που εντάσσεται στη λεγόμενη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου είναι το Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (μεταγενέστερος τίτλος Οι κυνηγημένοι), που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 12 Φεβρουαρίου 1969. Σε σενάριο Νέστορα Μάτσα και σκηνοθεσία Ανδρέα Κατσιμητσούλια, το μεγάλου μήκους μελόδραμα περιγράφει την ιστορία της Ελένης, «η οποία μετά το θάνατο του πατριού της που είναι πρόσφυγας από τον Πόντο κατεβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να βρει τα ίχνη του πραγματικού της πατέρα, τα οποία χάθηκαν την περίοδο του μεγάλου ξεριζωμού», όπως αναφέρεται στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Μπορεί η «Κυνηγημένη προσφυγοπούλα» με μόλις 50.935 εισιτήρια και να κατετάγη 79η στις 108 ταινίες της σεζόν 1968-1969, ωστόσο η ιδιαίτερη αξία του φιλμ έγκειται στο ότι έχουν λάβει μέρος Πόντιοι πρόσφυγες πρώτης γενιάς.

Το φιλμ, άλλωστε, ξεκινά με ποντιακούς χορούς που «διαφημίζονται» στους τίτλους αρχής (σέρρα, κοτς, σερανίτσα και κότσαρι), ενώ λύρα φαίνεται να παίζει ο σπουδαίος καλλιτέχνης από την Κρώμνη Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Οι χορευτές ανήκουν στον Ποντιακό Όμιλο Αθηνών Θ. Κωνσταντινίδη, και –όπως αναγράφεται στους τίτλους αρχής– πρόκειται για τους: Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, Ιωάννη, Χρήστο, Ελένη, Αθηνά (ίσως Κωνσταντινίδη), Βασιλική Αναστασιάδου και Παναγιώτη Βελισσαρίδη.

Το καστ αποτελούν οι: Έλντα Αθανασάκη, Ερρίκος Μπριόλας, Μάνος Κατράκης, Λαυρέντης Διανέλλος, Θάνος Μαρτίνος, Νικήτας Πλατής, Τασσώ Καββαδία, Θεόδωρος Μορίδης, Λυκούργος Καλλέργης, Στάθης Χατζηπαυλής, Μαργαρίτα Γεράρδου, Κώστας Μπαλαδήμας και Χρήστος Νάτσιος.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης, η Ελένη γνωρίζεται με έναν μουσικό που παίζει στα πανηγύρια, πιάνει δουλειά στο πλευρό του και η καλή φωνή της τραβά την προσοχή του ιδιοκτήτη μιας εταιρείας δίσκων. Ο Ανδρέας, ο γιος του ιδιοκτήτη, την ερωτεύεται, και τελικά τον πραγματικό της πατέρα τον εντοπίζει σε ένα χωριό της Κρήτης, προκειμένου να υπάρξει το απαραίτητο… χάπι εντ.