12 Φεβρουάριος 2019, 00:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 00:21

Πρόκληση από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ: Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν «Μακεδόνας»

  • Πρόκληση από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ: Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν «Μακεδόνας»
    Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ (φωτ. αρχείου: EPA / Nake Batev)

Προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με Τούρκους επιχειρηματίες που τον επισκέφθηκαν στα Σκόπια. Σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιβάνοφ τίμησε τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας TAV, Sadi Sener, με το μετάλλιο του κράτους. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ο κατασκευαστής και επενδυτής των δύο αερολιμένων που υπάρχουν στην πΓΔΜ.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας) είναι "Μακεδόνας". Επειδή την εποχή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν "μακεδονική" επικράτεια». Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό το 1913.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ είπε ακόμη ότι «η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μεγάλη οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθά. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί στο μέλλον. Σας στείλαμε τον "Μακεδόνα" Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην πΓΔΜ. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά».

Οι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στην πΓΔΜ υπερβαίνουν τα 1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η τουρκική τράπεζα HALKBANK έχει 40 υποκαταστήματα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η TAV έχει τη διαχείριση των αερολιμένων των Σκοπίων και της Οχρίδας με επενδύσεις 120 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Τουρκικές εταιρείες όπως HALBANK, TAV, SUTAS (γαλακτοκομικά), Ramstore (εμπορικό κέντρο), Acibadem (νοσοκομεία), Cevahir (τουριστικά κέντρα) έχουν κάνει 100 μεγάλες επενδύσεις στην FYROM.