11 Φεβρουάριος 2019, 21:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2019, 20:32

Αυστραλία: Η Γιορτή Σταφυλιού και φέτος στην Παναγία Καμαριανή

  • Αυστραλία: Η Γιορτή Σταφυλιού και φέτος στην Παναγία Καμαριανή
    (Φωτ.: neoskosmos.com)

Το πανάρχαιο έθιμο της Γιορτής Σταφυλιού αναβιώνει για 14η χρονιά στην Παναγία Καμαριανή στο Red Hill της Βικτώριας, έπειτα από πρωτοβουλία του ιερέα του Ιερού Ναού.
Η Γιορτή του Σταφυλιού έγινε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, με τον παπα-Λευτέρη να ενώνει την ομογένεια για άλλη μία φορά. Η εκδήλωση περιλάμβανε λειτουργία, ευλογία των σταφυλιών και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.

Η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση ήταν πολύ μεγάλη, ενώ μετά τη λειτουργία τα σταφύλια ευλογήθηκαν και προσφέρθηκαν στους πιστούς.

Ακολούθησε πανηγύρι με σουβλάκια, λουκουμάδες, κρασί, μουσική με τον DJ Chris, χορό από το συγκρότημα Μανασή και παιδικές δραστηριότητες.

Το σταφύλι υπήρξε ένα από τα κυριότερα προϊόντα της Ελλάδας, ενώ μέχρι πριν λίγες δεκαετίες το πανάρχαιο έθιμο των «απαρχών», όπως αποκαλούνταν οι πρώτοι ώριμοι καρποί του σταφυλιού που προσφέρονταν στους θεούς, υπήρχε σε περιοχές της Ελλάδας προσαρμοσμένο στη χριστιανική πραγματικότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία υιοθέτησε τις αρχαίες «απαρχές», οι οποίες άρχισαν έτσι να προσάγονται στις εκκλησίες και να διαβάζεται από τους ιερείς ιδιαίτερη ευχή.

Κάθε νοικοκύρης έκοβε τα καλύτερα και πιο ώριμα σταφύλια και οι άλλοι του εύχονταν: «Και του χρόνου! Και καλά κρασιά»! Η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία κομίζοντας «προσφορές». Κουβαλούσε κρασί, λάδι και λιβάνι, αλλά κυρίως το καλαθάκι με τα πρώτα διαλεκτά σταφύλια. Ο οικογενειάρχης άφηνε το καλάθι μπροστά στην εικόνα του Χριστού, ενώ ο παπάς το ευλογούσε στο τέλος της λειτουργίας παρακαλώντας τον Θεό για πλούσια σοδειά.

  • Πηγή: neoskosmos.com.