11 Φεβρουάριος 2019, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2019, 15:52

Κωνσταντινούπολη: Η αστυνομία μπλόκαρε την πορεία Κούρδων βουλευτών

  • Τουρκία: Επεισόδια μετά την αυτοκτονία Κούρδου κρατουμένου απεργού πείνας
    Αστυνομικοί εμποδίζουν τους Κούρδους διαδηλωτές να κάνουν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Φορώντας την ειδική εξάρτηση και κρατώντας ασπίδες για την αντιμετώπιση των ταραχών, Τούρκοι αστυνομικοί εμπόδισαν σήμερα τους βουλευτές και τα μέλη του HDP να φτάσουν στη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν που πραγματοποιεί μερική απεργία πείνας καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης του αρχηγού του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι περίπου 40 Κούρδοι αιρετοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, οι οποίοι αφού προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν το τείχος των ασπίδων κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταξίμ όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτή της Λεϊλά Γκιουβέν, για να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη της», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί.

Πάντως, ήδη από χθες ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού φρόντισε να προειδοποιήσει τους Κούρδους: «Αν σας αφήσουμε να κάνετε πορεία, δεν θα είμαστε άνδρες», δήλωσε.

Η μερική απεργία πείνας της Λεϊλά Γκιουβέν ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2018, παρόλο που οι υποστηρικτές της εκφράζουν φόβους για την υγεία της. Η βουλευτής του HDP απελευθερώθηκε μόλις τον Οκτώβριο έπειτα από φυλάκιση ενός έτους επειδή κατήγγειλε τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη Συρία. Σύμφωνα με το HDP, πάνω από 300 κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης για τη βουλευτή.