11 Φεβρουάριος 2019, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2019, 16:22

Εξοπλισμό αποσύρουν οι ΗΠΑ από τη Συρία – Πότε φεύγουν οι χερσαίες δυνάμεις

  • Εξοπλισμό αποσύρουν οι ΗΠΑ από τη Συρία – Πότε φεύγουν οι χερσαίες δυνάμεις
    Ο διοικητής της USCENTCOM Τζόζεφ Λέοναρντ Βότελ (φωτ.: EPA / Noufal Ibrahim)

Δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που θα αρχίσουν να αποσύρονται τα χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, σύμφωνα με τον στρατηγό Τζόζεφ Λέοναρντ Βότελ, επικεφαλής της USCENTCOM που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανικός στρατός, μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει εξοπλισμό από τη Συρία.

Το χρονοδιάγραμμα, βέβαια, θα καθορίσουν οι εξελίξεις επί του πεδίου μαχών όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) εξαπέλυσαν την τελική έφοδο. Αυτό δήλωσε ο Βότελ όταν ρωτήθηκε εάν η αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών θα αρχίσει σε ημέρες ή σε εβδομάδες. «Πιθανόν εβδομάδες. Αλλά (...) τα πάντα θα τα ορίσει η κατάσταση επί του πεδίου». «Ως προς την αποχώρηση (...) νομίζω είμαστε στον σωστό δρόμο προς τα εκεί που θέλουμε να φθάσουμε», εξήγησε ο Αμερικανός στρατηγός.

«Η μεταφορά ανθρώπων είναι ευκολότερη από τη μεταφορά εξοπλισμού, επομένως αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απομακρύνουμε το υλικό, τον εξοπλισμό, που δεν μας χρειάζεται», πρόσθεσε. Πάντως δεν έκανε καμία εκτίμηση για το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η διαδικασία θα έχει τερματιστεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά διστάζουν να δώσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα διότι, όπως επισημαίνουν, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών.