11 Φεβρουάριος 2019, 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2019, 22:42

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μικρασιατών στα Χανιά (βίντεο)

  • Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μικρασιατών στα Χανιά (βίντεο)
    (Φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος»)

Ένας χώρος μνήμης και πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι στα Χανιά. Παρουσία πλήθους κόσμου κόπηκε η κορδέλα του Μουσείου Στέγης, Έρευνας και Πολιτισμού της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος».

Όλοι μιλούσαν για ένα όνειρο χρόνων της μικρασιατικής κοινότητας του νησιού που έγινε πλέον πραγματικότητα.

Τον αγιασμό τέλεσαν οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Αντιοχείας Δημήτριος, Τριπόλεως Λιβύης Θεοφύλακτος και Βρυούλων Μικράς Ασίας Παντελεήμονας, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στις αλησμόνητες πατρίδες που έχει την τιμή να διακονεί στα Βουρλά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Θεωρώ ιδιαίτερη την ευλογία στο πρόσωπο το δικό μου γιατί όχι απλά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε κατοίκους της ευλογημένης αυτής νήσου, αλλά γιατί σε αυτήν κατοικούν και πολλοί που κατάγονται από τη μαρτυρική επαρχία μου τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, και χαίρω ιδιαίτερα γιατί αυτοί οι άνθρωποι που άθελά τους ξεριζώθηκαν από τις όχι ξεχασμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες και μεταφυτεύτηκαν εις την μητροπολιτική Ελλάδα, έφεραν στην πατρίδα όλες αυτές τις ιερές παραδόσεις, έφεραν την πίστη τους, έφεραν τη γλώσσα την ελληνική ανόθευτη, έφεραν τα ιερά όσια μέσα στον πρόχειρο μπόγο με το ρουχισμό τους πάνω στην πλάτη και μέσα σε αυτόν να κρύβουν ένα ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, ιερά λείψανα, για να τα φέρουν και να τα σώσουν στη νέα πατρίδα».


(Βίντεο: Υannis Kakanos)

Αργότερα το λόγο πήρε η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων Στέλλα Γκοτζάνη-Χαριτάκη, τονίζοντας ότι «Όλα τα ιερά κειμήλια που συλλέξαμε και θα δείτε είναι θησαυροί της καρδιάς, είναι θησαυροί για εμάς μεγάλοι, γιατί είναι τα πατρογονικά μας. Με πολλή αγάπη φροντίζουμε εδώ στην πόλη των Χανίων να διατηρούμε ψηλά το ήθος, τις αξίες και ό,τι μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, και παράλληλα να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας την αγάπη για τη Μικρά Ασία».

Την τελετή εγκαινίων χαιρέτισε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

Εκδηλωσεις