11 Φεβρουάριος 2019, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2019, 17:20

Ζωή Κωσταρίδη: Πέθανε η πρώτη Ελληνίδα που γέννησε μετά από μεταμόσχευση καρδιάς (βίντεο)

  • Ζωή Κωσταρίδη: Πέθανε η πρώτη Ελληνίδα που γέννησε μετά από μεταμόσχευση καρδιάς (βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τηλεοπτική συνέντευξη της Ζωής Κωσταρίδη στην ΕΡΤ

Έχει χαρακτηριστεί η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα υπέρ της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων, αλλά και ένα σύμβολο θάρρους. Η Ζωή Κωσταρίδη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «Σκυτάλη», από τις αρχές Ιανουαρίου έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο με την ελπίδα να μπορέσει να γυρίσει στον 8χρονο γιο της. Τελικά δεν τα κατάφερε και το Σάββατο έφυγε από τη ζωή λίγο προτού συμπληρώσει τα 46, αν και στο παρελθόν είχε κερδίσει μια εξίσου άνιση μάχη.

Το 2004 η Ζωή Κωσταρίδη που έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και βαρεία καρδιακή ανεπάρκεια έκανε μεταμόσχευση παίρνοντας την καρδιά του 17χρονου Αργύρη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Το 2011, όμως, κατεγράφη στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά καθώς παρά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό της έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι. Το δικό της είναι το πρώτο περιστατικό στο οποίο όλη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς, κύηση και τοκετός) έγινε στην Ελλάδα. Η πρώτη με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα που έγινε μητέρα είναι η Ελληνοσουηδέζα Σοφία Αδάμ, η οποία αν και δεν γέννησε στην Ελλάδα αποτέλεσε πρότυπο για τη Ζωή Κωσταρίδη.

«Δεν υπάρχουν δίκαιοι θάνατοι, όμως αυτό της Ζωής είναι πέρα για πέρα άδικος. Η Ζωή ήταν ένα υπόδειγμα ήθους, καλλιέργειας, προσφοράς και δύναμης. Μετά τη μεταμόσχευση έφερε στη ζωή το πολύτιμο αγόρι της, τον Αργύρη (το όνομα του δότη), η πρώτη ελληνίδα που το τόλμησε. Αφιερώθηκε όσο λίγοι στη διάδοση της δωρεάς οργάνων, ήταν ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μεταμοσχευμένων και μέχρι τέλους ήταν μέλος του ΔΣ της “Σκυτάλης”, του συλλόγου μας. Βρέθηκε σε όλες τις μάχες που δώσαμε, όλες τις εκδηλώσεις, ακόμα και όταν η κατάσταση της υγείας της δεν της το επέτρεπε», έγραψε στο Facebook ο καλός της φίλος Πέτρος Κακολύρης.

Τον Οκτώβριο του 2018 η Ζωή Κωσταρίδη έδωσε το παρών στην παρουσίαση του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου από το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν την 1η Νοεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Σε εκείνη την εκδήλωση ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε την κάρτα δωρητή οργάνων και ιστών.