11 Φεβρουάριος 2019, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2019, 07:55

ΗΠΑ: Επίκειται νέο shutdown – Πιθανή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα της χώρας

  • ΗΠΑ: Επίκειται νέο shutdown – Πιθανή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα της χώρας
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέρρευσαν ξαφνικά στην διάρκεια του σαββατοκύριακου. Έτσι, αυξήθηκαν οι πιθανότητες για νέα μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών ή μια λύση προσωρινής χρηματοδότησής τους, ή το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με το Politico.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση ενός νομοθετικού πακέτου συνοριακής ασφάλειας, αναφορικά με την κατασκευή ενός φυσικού εμποδίου στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, άφησε τα μέλη του Κογκρέσου στο ίδιο προβληματικό σημείο των διαφωνιών που έχουν καταγραφεί εδώ και μήνες.

Ένα από τα σημεία διαπραγματευτικής τριβής στο οποίο έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι οι συλλήψεις των παράνομων μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement – ICE).

Πρόκειται για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος κι όχι μόνο αυτούς που περνούν από τα σύνορα.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας για έναν προκαθορισμένο αριθμό κρεβατιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ώστε να ασκηθεί πίεση στις υπηρεσίες ICE να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους αναφορικά με τους ποιους μετανάστες στοχοποιούν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ο καθορισμός των προτεραιοτήτων αυτών, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης θα αυξήσουν τον αριθμό των επιδρομών που πραγματοποιούν σε τοπικές κοινότητες, χωρίς αξιόπιστη και ρεαλιστική αιτιολόγηση.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στον τερματισμό του πρόσφατου shutdown και την υποχώρηση πολιτικής τακτικής του προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε στην επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά από τρεις εβδομάδες συσσώρευσης πολλαπλών προβλημάτων στην καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών, και προκειμένου να διαπιστώσει αν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί μπορούν να επιτύχουν συμφωνία για ζητήματα της συνοριακής ασφάλειας. Ωστόσο, καθώς οι μέρες κύλησαν από την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι σήμερα, μια τέτοια θετική προοπτική φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί ρεαλιστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι (Αλαμπάμα) παραδέχτηκε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ενώ προσδιόρισε τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας σε ποσοστό 50-50. «Έχουμε κάποια προβλήματα με τους Δημοκρατικούς και αναφορικά με τις υπηρεσίες ICE» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέλμπι στον Κρις Γουάλας και στην εκπομπή Fox News Sunday. «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε εκεί. Ελπίζω να φτάσουμε εκεί», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίτευξης μιας δικομματικής συμφωνίας για τη συνοριακή ασφάλεια. Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφού αμέσως πριν από το σαββατοκύριακο είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις πιθανότητες που υπήρχαν στην προσέγγιση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαπραγματευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή πίεση χρόνου, καθώς θα πρέπει να επιτύχουν συμφωνία μέχρι σήμερα ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την 15η Φεβρουαρίου.

Το σημερινό χρονικό περιθώριο επίτευξης συμφωνίας επιβάλλεται, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία για να μελετήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις ολομέλειες των δύο νομοθετικών σωμάτων.

Παράλληλα, σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση υποστηρικτών του στη συνοριακή πόλη Ελ Πάσο του Τέξας, δίνοντας έμφαση για ακόμη μια φορά στις προσπάθειες για την κατασκευή συνοριακού τείχους ασφάλειας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.