11 Φεβρουάριος 2019, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2019, 10:29

Επανέρχονται τα δώρα στο Δημόσιο, αλλά ψαλιδισμένα

  • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στα αναδρομικά των συνταξιούχων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Σε δύσκολη (δημοσιονομική) θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για τα δώρα στο Δημόσιο, καθώς οι αποφάσεις των δικαστηρίων από τη μία αποτελούν… μονόδρομο, αλλά από την άλλη δίνουν και μια διέξοδο στο οικονομικό επιτελείο. Γιατί ναι μεν η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ξαναπάρουν τον λεγόμενο 13ο και 14ο μισθό, μόνο που δεν θα είναι έτσι όπως ίσχυε πριν από τις περικοπές.

Τη δημοσιονομική διέξοδο τη δίνει απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που κρίνει ότι ορθά καταργήθηκαν δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ.

Αυτό, λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι το ανοιχτό παράθυρο για την κυβέρνηση: Σε περίπτωση που υποχρεωθεί να επαναφέρει στα δώρα στο Δημόσιο, τα ποσά θα είναι πολύ κάτω ακόμα και από τα «κομμένα», της τάξης των 500+250+250 ευρώ. Δηλαδή, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα παίρνουν «έκτακτα βοηθήματα» της τάξης των 250-300 ευρώ το χρόνο, μιας και το οικονομικό επιτελείο, επικαλούμενο και τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών, θα αρνηθεί και με τη βούλα του νόμου να επαναφέρει τα ποσά της τάξης των 800 και 1.000 ευρώ το χρόνο.