10 Φεβρουάριος 2019, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2019, 11:00

Ακιντζί: Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό χωρίς την παραμονή κάποιων στρατευμάτων

  • Ακιντζί: Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό χωρίς την παραμονή κάποιων στρατευμάτων
    Μουσταφά Ακιντζί (φωτ: αρχείο/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θέλοντας να στείλει πολλά μηνύματα στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη, αλλά και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων χωρίς να είναι ξεκάθαρο πως οι Τουρκοκύπριοι θα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι, ο Μουσταφά Ακιντζί παραχώρησε μακροσκελή συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» που δημοσιεύεται σήμερα.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο γιατί το παιχνίδι έχει τελειώσει και είμαστε στις καθυστερήσεις», είπε μεταξύ άλλων.

«Για την ακρίβεια, το παιχνίδι περιλαμβάνει τις καθυστερήσεις, για αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», είπε τονίζοντας ότι μια λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία, στην ελληνοτουρκική φιλία, στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν χάνουν τίποτα, αλλά αντιθέτως κερδίζουν.

Σε ό,τι αφορά τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία, προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια όλες οι πλευρές. «Η απόσυρση των στρατευμάτων, εκτός από εκείνα που θα συμφωνηθεί να παραμείνουν, θα είναι σταδιακή. Πρέπει να δεχθούμε πως θα μείνουν συγκεκριμένοι αριθμοί».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα γινόταν σχετική συζήτηση το καλοκαίρι του 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να πάει, αλλά κάποιοι εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα στην Άγκυρα προέκυψε συμφωνία για εργασία σε αυτήν την πτυχή.

Επίσης, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, ο ίδιος δεν δέχεται την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960.

«Όσο θα υπάρχει εξουσία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, τότε η μειοψηφία θα αναζητεί κάθε προστασία και θα την αναζητεί μόνο σε μια κατεύθυνση», είπε επισημαίνοντας πως όταν η ελληνική πλευρά επιμένει σε «μηδέν στρατεύματα-μηδέν εγγυήσεις», οδηγούμαστε σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Μόνη λύση η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ακόμη ότι η μοναδική ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και όχι η λύση δύο κρατών, καθώς θεωρεί ότι το σημερινό στατους κβο δεν είναι καλό για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα είναι καλό και για τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων μακροπρόθεσμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε και για τις συναντήσεις με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση και ότι στόχος είναι η διερεύνηση ύπαρξης κοινού εδάφους και η επαναβεβαίωση συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν, από τις οποίες κατά την άποψη του έχει υπαναχωρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου.

  • Πηγή: http://politis.com.cy.