10 Φεβρουάριος 2019, 09:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2019, 09:10

Βενεζουέλα: Αμερικανικό σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ απαιτεί την προκήρυξη εκλογών

  • Ο Μαδούρο προτείνει πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση 2
    Ο Νικολάς Μαδούρο (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)

Οι ΗΠΑ πρότειναν στους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης για τη Βενεζουέλα, το οποίο την καλεί να διευκολύνει τη χορήγηση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να δεσμευθεί ότι θα οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες το κείμενο συναντά την αντίσταση της Ρωσίας.

Το σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζει πλήρη υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, τον «μοναδικό θεσμό που έχει εκλεγεί δημοκρατικά στη Βενεζουέλα».

Το κείμενο υπογραμμίζει τη «βαθιά ανησυχία μπροστά στη βία και την καταφυγή στη δυσανάλογη ισχύ από μέρους των μονάδων ασφαλείας της Βενεζουέλας εναντίον ειρηνικών και άοπλων διαδηλωτών» και ζητεί να ξεκινήσει «μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές».

Το σχέδιο απόφασης ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προσφέρει τις «καλές του υπηρεσίες», για να εξασφαλιστεί πως θα διεξαχθεί μια εκλογική διαδικασία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακόμη, τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η «επιπρόσθετη επιδείνωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης και να «διευκολυνθεί η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας για όσους την έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προς το παρόν δεν έχει οριστεί από την Ουάσινγκτον κάποια ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το κείμενο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Άλλη διπλωματική πηγή προέβλεψε ότι αν γίνει τέτοια ψηφοφορία, η Ρωσία, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος καταγγέλλει πως οι ΗΠΑ αποπειρώνται «πραξικόπημα» στη χώρα του, θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή η Μόσχα πρότεινε στους 14 εταίρους της ένα «εναλλακτικό» κείμενο σε εκείνο των ΗΠΑ, το οποίο δεν περιέχει καμία πρόταση όσον αφορά την «έξοδο από την κρίση» και στην περίπτωση που ασκηθεί βέτο δεν θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες εννέα ψήφους ώστε να εγκριθεί.

Κι άλλος στρατιωτικός ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Γκουαϊδό
Εξάλλου, σε βίντεο που μεταδόθηκε χθες, ο συνταγματάρχης και στρατιωτικός γιατρός Ρούμπεν Αλμπέρτο Πας Χιμένες ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την αρχή του προέδρου Μαδούρο και εφεξής βρίσκεται στην υπηρεσία του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Επίσης, ζητεί να επιτραπεί η είσοδος στη Βενεζουέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έφτασε πρόσφατα στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, την οποία αρνείται ο πρόεδρος Μαδούρο.

«Εμείς που αποτελούμε το 90% των ενόπλων δυνάμεων είμαστε δυσαρεστημένοι», σημειώνει ο συνταγματάρχης αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη γύρω από τον Μαδούρο. «Μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.