10 Φεβρουάριος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2019, 00:02

Μολιέρος: Ο θεατρικός συγγραφέας που δημιούργησε την υψηλή κωμωδία (βίντεο)

Τη ζωή και το έργο του θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Μολιέρου, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία, τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Για τους Γάλλους, ο Μολιέρος ήταν ο καλύτερος κλασικός ποιητής της χώρας, καθώς έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία.

Τα έργα του Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Μολιέρου, σατίριζαν χωρίς φόβο την τρέλα του ανθρώπου, ενώ συνδύαζαν την κωμωδία με τη μουσική και το μπαλέτο, δημιουργώντας ένα νέο είδος που μετέτρεπε τη βωμολοχία σε έξυπνη κοινωνική κριτική.

Σαν σήμερα το 1673 ο Μολιέρος ανέβασε για πρώτη φορά το τελευταίο του έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το οποίο στιγμάτισε τη ζωή του και την ιστορία του όχι μόνο επειδή έγινε κλασικό, αλλά και επειδή κατά τη διάρκειά του ο Μολιέρος κατέρρευσε στη σκηνή, βήχοντας και αιμορραγώντας, αλλά μένοντας εκεί μέχρι το τέλος.

Παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV να ξεκουραστεί, ο Μολιέρος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου, όταν κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερο αιμορραγία και πέθανε μετά από λίγες μέρες.

Στο doodle της για τον Μολιέρο, η Google παρουσιάζει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του συγκεκριμένου έργου, καθώς και από άλλα κλασικά έργα του όπως «Το σχολείο των γυναικών», ο «Δον Ζουάν» και ο «Μισάνθρωπος».