9 Φεβρουάριος 2019, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2019, 17:30

Η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τα γερμανικά ΜΜΕ

  • Η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τα γερμανικά ΜΜΕ
    (Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Η είδηση της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή μεταδίδεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν εδώ και μήνες στενά την εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που υπερψηφίζει την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Επισημαίνει δε ότι τώρα η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσει για την αλλαγή του ονόματος της χώρας όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα άλλα κράτη. Στο ρεπορτάζ παρατίθεται συνοπτικά η διαδικασία που οδήγησε ως εδώ και εξηγούνται τα επόμενα βήματα, με την έγκριση της ένταξης της χώρας από τα Κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ρεπορτάζ για τη χθεσινή ψηφοφορία φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός n-tv με αναφορά στο αποτέλεσμα, αλλά και στη διαδικασία που πρέπει στο εξής να ακολουθηθεί. «Οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ έκλεισαν το καλοκαίρι του 2018 τη συμφωνία έπειτα από επίπονες προσπάθειες πολλών μηνών και παρά τις έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης», αναφέρει το ρεπορτάζ και εξηγεί συνοπτικά την ιστορία του ζητήματος της ονομασίας.

Το περιοδικό Der Spiegel μεταδίδει ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από την Αθήνα για τη χθεσινή ψηφοφορία και αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη γειτονική χώρα στις 21 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος προέρχεται από την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, δεν έχει έπειτα από δύο θητείες δικαίωμα επανεκλογής.

Ανάλογα ρεπορτάζ με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από την Αθήνα φιλοξενούνται και στις ιστοσελίδες των εφημερίδων Die Zeit και Sueddeutsche Zeitung.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.