9 Φεβρουάριος 2019, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2019, 19:34

Ο Ερντογάν στην καθέλκυση κατασκοπευτικού πλοίου

  • Ο Ερντογάν στην καθέλκυση κατασκοπευτικού πλοίου

H κορβέτα Ufuk (A-591), το πρώτο τουρκικό πλοίο συλλογής πληροφοριών και εκπαίδευσης που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης (Τούζλα), καθελκύστηκε σήμερα σε μια εντυπωσιακή τελετή, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην ομιλία που έκανε στην τελετή των εγκαινίων του πλοίου, υπογράμμισε ότι η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας είναι σε ανοδική τροχιά και εξήρε τις προσπάθειες διοίκησης και εργαζομένων.

«Θα ήθελα να τονίσω, με μεγάλη υπερηφάνεια, ότι σήμερα η Τουρκία είναι μία από τις ηγέτιδες χώρες της Μεσογείου στην κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και αποκατάσταση πλοίων. Εκτός από τις δικές της ανάγκες, τα πλοία που ναυπηγήθηκαν εδώ αφορούσαν πολλές από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως η Νορβηγία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Μόνο στα ναυπηγεία στην Τούζλα έχουν πραγματοποιηθεί κατασκευές, επισκευές και ανακαινίσεις περίπου 2.000 πλοίων τα τελευταία 16 χρόνια», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η κορβέτα Ufuk διαθέτει ελικοδρόμιο για ελικόπτερο 10 τόνων και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων. Το πλοίο, που συγκεντρώνει πληροφορίες, έχει αυτοδυναμία 45 ημερών εν πλω σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα δοκιμής και εκπαίδευσης της κορβέτας κατασκευάζονται από την ASELSAN.  Για την κατασκευή της απαιτήθηκαν περίπου 920 τόνοι φύλλων χάλυβα, 12,5 τόνοι αλουμινίου, 6.340 μέτρα σωληνώσεων. Το Ufuk έχει 99,5 μέτρα μήκος, 14,4 μέτρα πλάτος και εκτόπισμα 2.400 τόνων.